Butlletí EspaiS@lut
Abril 2019 - #84

El Servei de Salut Pública informa

El mòbil com a dispositiu per fer ciència ciutadana

© pwa.mapadetermitas.org

© pwa.mapadetermitas.org

S’entén per ciència ciutadana la recerca científica que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat. La idea bàsica és que qualsevol persona pot contribuir a l’avenç de la ciència quan comunica en xarxa les seves observacions i existeix metodologia per eliminar objectivament els problemes de representativitat (Sampling Bias Problem).

En determinats camps és molt important comptar amb la col·laboració ciutadana per complementar el treballs científics i d’experts. Un exemple molt clar el tenim en la creació de la plataforma Mosquito Alert http://www.mosquitoalert.com/ en què les observacions dels ciutadans són molt importants per millorar els estudis de la distribució i propagació dels mosquits (mosquit tigre i d’altres) que poden ser vectors d’arbovirosi: dengue, chikungunya, Zika, VNO, etc).

Després de superar els problemes bàsics de representativitat, subjectes a dinàmiques temporals, espacials i de motivació dels informadors, la contribució de les observacions dels ciutadans transmeses per l’App Mosquito Alert s’ha consolidat com exemple de ciència ciutadana a nivell mundial i compta amb el suport del nivell més alt institucional al formar part nuclear del projecte PICAT (projecte d’investigació per al control d’arbovirosis a Catalunya).

El projecte mapadetermitas.org també és un projecte de ciència ciutadana. Compta amb la col·laboració ciutadana per complementar el treballs científics i d’experts”. La idea va sorgir d’un grup de Facebook "Todo sobre las termitas" a l’any 2012 (a l’any 2019 compta aproximadament amb 900 membres). És un grup format per persones de diferents països: aficionats i especialistes que té per objectiu la identificació, descripció i distribució de totes les especies de tèrmits a nivell mundial, així com oferir un mapa de risc a nivell de la geografia espanyola que faciliti l’elaboració de normatives antitèrmits en España.

Els tèrmits i la seva capacitat de provocar danys en infraestructures és un tema d’interès creixent actualment. Les diferents especies tenen un elevat potencial destructiu en edificis, estructures i elements del patrimoni històric-artístic. És important conèixer la distribució territorial de les diferents espècies (autòctones i al·lòctones ) i la seva penetració en diferents entorns urbans.

Com en el cas del mosquits,, en el cas dels tèrmits s’ha creat una App que es troba a http://pwa.mapadetermitas.org per facilitar la identificació i distribució dels tèrmits. Les dades obtingudes serviran per crear un mapa de risc que ajudi a determinar l’abast de les plagues de tèrmits en els centres urbans. El mapa ofereix estadístiques per províncies i municipis i facilita eines per a la identificació de les diferents especies, ubicació de la colònia, afegir fotos i comentaris. 

La informació que es va introduint es sotmet a valoració de fiabilitat i després s’integra a la plataforma mapadetermitas.org . La información que donarà el mapa posibilitará plans de control per part dels ajuntaments afectats i farà evident la necessitat de legislar al respecte.

Enllaç al mapa de tèrmits: en http://pwa.mapadetermitas.org

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #84 - Abril 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS