Butlletí EspaiS@lut
Abril 2019 - #84

El Servei de Salut Pública informa

Què hem de saber del bernat marbrejat?

© IRTA

© IRTA

El bernat marbrejat, Halyomorpha halys (Figura 1), és un insecte hemípter que pertany a la família Pentatomidae, i és originària d'Àsia (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees).
Es va introduir accidentalment als EUA a finals dels anys 90, i a Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l’any 2007. Paulatinament, es va anar trobant a d’altres països europeus. La primera cita a la península Ibèrica ha estat al campus de la Universitat de Girona a l’any 2016.
És una plaga molt polífaga que, a Europa, se l’ha trobat en 95 gèneres de plantes. Pot fer molt dany en algunes plantes com ara els arbres fruiters, ornamentals, cultius hortícoles i en conreus extensius. Als EUA s'han registrat greus pèrdues econòmiques en pomes, préssecs, pebrots, tomàquets, blat de moro i soja, i a Itàlia especialment en fruiters, blat de moro i soja.

Figura 1.- Adult i immadur (nimfa) d’Halyomorpha halys. Fotos: Isabel Pujades i L. A. Escudero Colomar

 

A la Figura 1 es poden observar els adults, que són marrons i tenen aproximadament 2 cm de llarg amb una forma semblant a un escut, mentre que els immadurs són més arrodonits i presenten colors més contrastats entre foscos i blancs. Els adults tenen ales i poden volar per trobar aliment, però les nimfes no tenen ales per la qual cosa no poden volar i es desplacen caminant per trobar l’aliment. Els adults es distingeixen d'altres bernats marrons autòctons per diverses característiques com ara tenir dues bandes blanques a les antenes, tenir el cap rectangular i els angles exteriors del pronot (vista dorsal) arrodonits i per la part ventral no presenten cap espina a la zona central del cos. Les femelles adultes posen els ous en el revers de les fulles en grups de 28. Els immadurs tenen les vores del cos amb espines (Figura 1), característica que els diferencia de les nostres espècies autòctones. Tant adults com immadurs es poden agregar en gran nombre en el conreu o també en d’altres plantes. Els adults produeixen una olor quan se'ls molesta, destinada a repel·lir als depredadors. Algunes persones troben l'olor molesta mentre que altres afirmen que fa olor de coriandre.

Per estar segurs que es tracta d’aquest bernat, el millor és treure una foto del dors i una altra del ventre i penjar-les a l'espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted afegint-hi les dades que es demanen, per a que puguem identificar i validar que es tracta d’aquesta espècie. És important reportar-lo per a poder saber amb mes precisió la seva distribució al nostre territori.
Tenen dos particularitats en el seu comportament: la primera i més important és que es dispersen per mitjà de l’ésser humà donat que els agrada amagar-se en els vehicles de motor (cotxes, camions, tractors, etc.). Això fa que puguin colonitzar nous llocs ràpidament. La segona particularitat és que hiverna dintre de cases, magatzems, barraques o d’altres construccions fetes per l’home, produeix molèsties degut al gran nombre d’insectes que poden arribar a entrar en les cases; si bé no transmeten malalties, ni pessiguen, ni ataquen a les persones. La millor manera per eliminar els individus que es troben a casa és utilitzar un aspirador (Figura 3), després submergir-los en un pot amb aigua i sabó, i deixar-los un dia sencer submergits per tal d'assegurar que moren. No s’han de treure del contenidor o bossa de l’aspirador perquè són molt ràpids i s’escapen. No aplicar insecticides perquè són poc eficaços.

Figura 2- Anvers del tríptic publicat pel DARP i l’IRTA el 2018 per informar sobre l’insecte i els seus hostes.

 

Figura 3- Revers del tríptic publicat pel DARP i l’IRTA el 2018 per informar sobre l’insecte, el seu cicle biològic i com eliminar-los de les cases.

 

Amb el bon temps primaveral els individus que estaven hivernant comencen a sortir de les cases i d’altres llocs per anar cap a les plantes (Figura 3). És a dir, que ara es poden començar a veure, i seria desitjable poder eliminar el major nombre d’individus que es pugui mitjançant el mètode de l’aspirador i/o el de la immersió en aigua amb sabó, per tal d’evitar la seva reproducció.

Figura 4- Detall del mètode de mostreig conegut com “frappage”. Foto: Stefano Caruso.

La plaga pot passar tota l’etapa reproductiva en zones boscoses o voreres arbustives i després traslladar-se als camps de cultiu i finalitzar l’any entrant a les cases i construccions per hivernar. Per tant, el mostreig de les poblacions s’ha de començar a inicis de primavera, essent el mètode de “frappage” el que més informació dona de la presència dels insectes. Aquest mètode consisteix en donar cops amb un pal a les branques d’arbres o d'arbustos posant una safata blanca a baix de la branca per a recollir els insectes (Figura 4).

En el nivell poblacional que ens trobem actualment a la província de Barcelona, el més probable és que es detectin individus tant a les cases com en espais verds i també en algun cultiu. En tots els casos s’ha de reportar ràpidament mitjançant la pàgina web habilitada per aquest fi i amb el procediment explicat. Si es trobés un nombre molt gran d’individus, cal informar al municipi i indicar-lo a la web de Natusfera esmentada als paràgrafs anteriors.

Per a més informació es pot consultar la pàgina web del Departament d’Agricultura per aquesta plaga.

 

Lucía Adriana Escudero Colomar.
Investigador IRTA, Protecció Vegetal Sostenible, Mas Badia

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #84 - Abril 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS