Butlletí EspaiS@lut
Maig 2019 - #85

El Servei de Salut Pública informa

Legionel·losi i govern local

© iStock.com / AndrewHelwich

© iStock.com / AndrewHelwich

La legionel·losi és una malaltia bacteriana d’origen ambiental que es presenta en dues formes clíniques diferents: la malaltia pulmonar o “malaltia del legionari” que és una pneumònia amb febre elevada i la forma no pneumònica coneguda com a “febre de Pontiac”, que es manifesta com una síndrome febril aguda i autolimitada.

La malaltia esta causada pel bacteri Legionella. Actualment es coneixen més de 50 espècies de Legionella, però l’espècie més detectada en les persones malaltes és L. pneumophila, especialment el serogrup 1. Aquest bacteri té forma de bacil i és capaç de sobreviure en un ampli rang de condicions fisicoquímiques, multiplicant-se entre 20°C i 45°C.

© Getty Images / hemera

El reservori del bacteri són les aigües superficials dels llacs, rius o estanys, constituint part de la flora bacteriana. Des d’aquests reservoris naturals, el bacteri pot passar a colonitzar els sistemes d’abastament de les ciutats i a traves d’ells incorporar-se a les xarxes d’aigua sanitària o altres sistemes que requereixin aigua pel seu funcionament i que puguin generar aerosols (torres de refrigeració, condensadors evaporatius, spas, jacuzzis, fonts ornamentats, etc.). Aquestes instal·lacions s’han identificat com a fonts d’infecció comunitàries. Altres especies com L. longbeachae es pot trobar en mescles de terra per a testos.

La legionel·losi es contrau, fonamentalment, per la inhalació d’aerosols d’aigua contaminada per Legionella. La malaltia no es transmet de persona a persona, d’animals a persones, ni per beure aigua ni per ingerir aliments. La probabilitat d’emmalaltir depèn de la concentració del bacteri en les fonts d’infecció, de la producció i dispersió dels aerosols, de factores relacionats amb l’hoste, com l’edat, ser fumador o afeccions preexistents, i de la virulència de la soca de Legionella que es tracti. La majoria de las infeccions no causen malaltia.

Aquesta infecció es pot adquirir, fonamentalment per tres grans àmbits: comunitari, associat a xarxa sanitària d’hotels i a xarxa sanitària d’hospitals; i es presenta en forma de casos esporàdics o en forma de brots o agrupacions de casos. A Catalunya, la taxa d’incidència d’aquesta malaltia en el període 2014-2018 va ser de 4,3/100.000 habitants, i es va observar més en els homes que en les dones (6,4/100.000 h i 2,2/100.000 h, respectivament). En el 92% dels casos la font d’infecció es va considerar comunitària (taxa d’incidència de 3,9/100.000 h). Les comarques de Catalunya amb taxes d’incidència més elevades en casos relacionats amb fonts comunitàries van ser el Vallès Oriental i Osona (Figura 1).

 

Figura 1. Taxes d’incidència dels casos confirmats de Legionel·losi atribuïts a fonts comunitàries segons Comarques de Catalunya. Anys 2014-2018.

 

Tradicionalment s’han atribuït les fonts de contagi a nivell comunitari als circuits de refrigeració, i, de fet, la normativa vigent per a la vigilància i el control de la legionel·losi tant a nivell estatal (RD 865/2003) com a nivell de Catalunya (Decret 352/2004) classifica els tipus d’instal·lacions que utilitzen aigua pel seu funcionament i poden emetre aerosols, com instal·lacions d’alt risc i instal·lacions de baix risc, a les que, tot i aplicar-hi sistemes d’autocontrol de responsabilitat per al titular de les mateixes, diferencia en alguns aspectes l’obligatorietat de fer certs tractaments preventius periòdics en unes i altres. Així com en les que s’han classificat d’alt risc (torres i circuits de refrigeració, circuits d’aigua calenta sanitària amb acumuladors i amb circuits de retorn), la norma estableix un tipus de tractament preventiu i atribueix la competència a la Generalitat, per a les classificades de baix risc (reg per aspersió de jardins o de camps de futbol, fonts ornamentals, ruixadors de terrasses o alimentaris (peix i/o fruita o verdures), vehicles de neteja urbana o túnels de rentat de cotxe, els tractaments a realitzar estan recollits en una guia, i la vigilància i el control d’aquestes instal·lacions recau en els ajuntaments.

© Servei de Salut Pública. Josep Lana
 

Tot i això, en els darrers anys s’ha observat que algunes de les instal·lacions classificades per la norma de baix risc, com per exemple els sistemes de reg per aspersió, els vehicles de neteja viaria i també les fonts ornamentals s’han atribuït o identificat com a possibles fonts d’infecció pel que fa als brots comunitaris.

És per aquest motiu que davant una situació de brot comunitari de legionel·losi i per tal d’abordar la investigació ambiental que es du a terme, es treballa conjuntament i col·laborativament tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb els dels ajuntaments amb la finalitat d’establir quina és l’àrea d’estudi i establir les mesures de control necessàries per aturar l’aparició de més casos i protegir la salut de la població. És molt recomanable crear equips de treball multidisciplinaris a nivell local i que es disposi de censos actualitzats de les instal·lacions, ja que, bé sigui perquè són de titularitat municipal o bé per la competència que la normativa vigent els atribueix en la seva vigilància i control, els esforços que s’hi dediquin reverteixen en una major seguretat i prevenció del risc de l’aparició de brots comunitaris a la població.

La mesura de prevenció efectiva és la neteja, la desinfecció i el correcte manteniment de les instal·lacions on es pot allotjar el bacteri, evitant estancaments de l’aigua i la formació de biofilms en els circuits, així com mantenir les instal·lacions en un rang de temperatura que no afavoreixi la multiplicació del bacteri (< 20 ºC i >50 ºC).

Respecte a les recomanacions per als habitatges particulars, cal esmentar que els sistemes de producció instantània d'aigua calenta sense dipòsit (escalfadors de gas) no comporten cap risc. Algunes mesures preventives d’utilitat per evitar la proliferació del bacteri en les instal·lacions de risc són:

  • Si es disposa de depòsits d’aigua o aljubs per ús propi: Cal mantenir la neteja dels mateixos. Un cop a l'any com a mínim es farà una neteja mecànica, seguida d'una descalcificació (sí és necessària) i d'una desinfecció amb una solució d'hipoclorit sòdic de 20 ppm.
  • Si disposa de termo elèctric o caldera de gas amb acumulador, cal mantenir-lo a una temperatura per damunt 60°C.
  • Si disposa de difusors d’aixetes i capçals de dutxes: És recomanable que siguin de gota gruixuda, i netejar-los un cop a l’any com a mínim. Cal desmuntar-les i netejar-les amb els productes que es troben al mercat per eliminar les incrustacions calcàries, o amb vinagre.
  • L’aigua que s’utilitzi per a la higiene domèstica i personal, en aparells humidificadors, o d’altres que produeixin aerosols, etc., ha de ser apta per al consum humà.

 

Irene Barrabeig Fabregat.
Cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i
Resposta a Emergències de Salut Pública a Barcelona Sud.
Sub-direcció Regional a Barcelona (ASPCAT)

Anna Belver Comín.
Cap de Servei de Protecció.
Salut Sub-direcció Regional a Barcelona (ASPCAT)

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #85 - Maig 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS