Butlletí EspaiS@lut
Juny 2019 - #86

Espai municipal

Primers passos cap a la transparència en l’àmbit de la seguretat alimentària: experiència de la 59a Fira d’Artés

© Ajuntament d'Artés

© Ajuntament d'Artés

La Fira d’Artés és un esdeveniment d’exposició de vehicles nous, usats i maquinària agrícola de periodicitat anual. En el marc de la fira també es troba un sector d’atraccions que s’acompanyen de parades del sector alimentari i un espai destinat a fira d’artesans amb presència rellevant del sector alimentari (embotits, formatges, pa i coques i olives).

En el marc del suport tècnic que rep el municipi d’Artés per a la vigilància i control d’establiments alimentaris, l’any 2017, des de l’alcaldia del municipi es va proposar fer una valoració de les condicions higienicosanitàries de les parades del sector alimentari de la Fira per primer cop. Els resultats d’aquesta activitat foren força decebedors en general. Aquests resultats van provocar una reacció, liderada des del propi Ajuntament, per tal d’impulsar una millora en les condicions higienicosanitàries del sector alimentari de la Fira: adequació dels espais, condicions higièniques de les parades, equipaments necessaris, pràctiques de manipulació i documentació correctes.

L’any 2018 les parades del sector alimentari es van reubicar en un espai més adequat i es va repetir la valoració de les condicions higienicosanitàries de les parades. També es va preparar una documentació informativa destinada al públic on s’indicava, si era el cas, que la parada es trobava en bon estat higiènic, s’observaven bones pràctiques de manipulació i es conservaven en fred els productes que així ho requerien. Es va observar una millora en la valoració del risc respecte l’any 2017.

En aquesta 59a Fira s’ha volgut continuar avançant en la millora de la seguretat alimentària i la transparència, sota la iniciativa municipal liderada per l’alcalde, el senyor Ernest Clotet. Enguany s’ha complementat l’activitat de vigilància sanitària amb una iniciativa de transparència i reforç positiu que permet premiar els paradistes que desenvolupen la seva activitat minimitzant riscos sanitaris, amb el lliurament d’un document identificador que acreditava condicions higienicosanitàries correctes i que el podien exhibir en la seva parada.

En previsió de la continuïtat d’aquesta activitat de control sanitari per a la propera Fira d’Artés, als titulars o gestors de les parades amb resultat de risc mitjà se’ls han explicat les deficiències observades i se’ls ha engrescat a que resolguin aquestes deficiències per a la propera Fira. Als titulars o gestors de les parades amb resultat de risc alt se’ls han explicat les deficiències observades, se’ls ha engrescat a que resolguin aquestes deficiències per a la propera Fira, i se’ls ha advertit que no se’ls permetrà parar l’any vinent si no resolen aquelles deficiències que puguin contenir perills greus i directes per als aliments que comercialitzen o serveixen i que representin un risc per als seus clients.

El resultat obtingut de l’actuació ha estat molt ben valorat per part del l’ajuntament i així ens ho manifesta l’alcalde d’Artés, Ernest Clotet i Berenguer:

“Fa tres anys que hem estat treballant per millorar, conjuntament amb Diputació, la part d’alimentació que forma part de la nostra Fira des de fa anys, i n’hem fet 59 edicions. L’alimentació la trobem repartida en espais de paradistes o artesans, o en els espais de les atraccions, o també en les xurreries, creperies,..., repartides per tot el recinte firal. Sovint en activitats firals no acabem de donar la importància que té la part de seguretat alimentària, sovint acaben sent complements de la Fira, però que no hi parem la mateixa atenció amb la que ho fem amb el comerç d’alimentació local.

Amb aquest treball conjunt realitzat aquests darrers 3 anys, hem volgut regularitzar algunes situacions, donar importància a la seguretat alimentària dels nostres visitants, i també que els mateixos paradistes valoressin aquests elements de seguretat i higiene. A part de les visites realitzades, i per tant dels controls, valoracions i seguiment realitzat, aquest any hem introduït un nou element, l’element de la felicitació. I és que entenem que mirar-nos les coses amb positiu milloren el municipi. Per això hem felicitat a tots els paradistes que entenem que compleixen amb els requisits necessaris referents a seguretat alimentària, i que si ells fan la feina ben feta, els nostres visitants ho agraeixen.

Volem que la Fira d’Artés creixi sana, i per tant ens toca cuidar la nostra alimentació. “

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #86 - Juny 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS