Butlletí EspaiS@lut
Juny 2019 - #86

El Servei de Salut Pública informa

La Diputació de Barcelona presta suport als ajuntaments en matèria de seguretat alimentària

© Agència Catalana de Seguretat Alimentària

© Agència Catalana de Seguretat Alimentària

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha adoptat una resolució per la qual, a partir d’enguany el dia 7 de juny es commemorarà el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, amb l’objectiu de recordar la importància de garantir la innocuïtat dels aliments des de tots els sectors implicats.

Les administracions públiques són responsables de fer el control oficial i adoptar les mesures necessàries per disminuir el risc derivat del consum d’aliments. La Diputació de Barcelona col·labora amb els ajuntaments de la demarcació per què puguin desenvolupar les seves competències en aquest àmbit. Concretament, correspon als ajuntaments el control del darrer esglaó de la cadena alimentària, és a dir, el comerç minorista, la restauració, la producció d'àmbit local i el transport urbà d'aliments. Tanmateix, han de promoure el foment de les pràctiques correctes d'higiene en la manipulació d'aliments en aquests establiments.

L’any 2018 la Diputació ha prestat suport tècnic directe a 155 municipis menors de 20.000 habitants on s’han realitzat 2.200 visites de control oficial. També s’ha donat suport econòmic a 72 municipis per desenvolupar les seves competències en matèria de seguretat alimentària. D’altra banda, des de la Diputació també es treballa intensament pel foment de les pràctiques correctes d'higiene en la manipulació d'aliments amb l’organització de diferents cursos de formació arreu del territori. L’any 2018 es van impartir 62 edicions de 6 cursos diferents en 39 municipis de la demarcació. En total es va formar a 1.300 persones que treballen com a manipuladors d’aliments en el sector minorista.

Finalment, la Diputació també exerceix una funció de coordinació i impuls de la millora dels serveis que presten els ajuntaments. Amb aquest objectiu, des de fa 10 anys s’organitza el Cercle de comparació intermunicipal de seguretat alimentària en el què participen 41 municipis que corresponen al 50% dels municipis majors de 10.000 habitants, i on viu el 75% de la població de la demarcació de Barcelona. En el marc d’aquest cercle s’analitza l’evolució de l’activitat de control que porten a terme els ajuntaments, i els resultats. Així, en el conjunt dels municipis participants als cercles es van efectuar un total de 13.640 visites de control oficial a establiments minoristes i de restauració. Més del 80% dels establiments compleixen la normativa pel que fa a les pràctiques de manipulació dels aliments.

La celebració d’aquest dia és una oportunitat per conscienciar a tots els interlocutors de la cadena alimentària sobre la importància de garantir els nivells de seguretat i qualitat desitjats amb l’objectiu final de protegir la salut de les persones. De la mateixa manera que ho és per conscienciar la població que per prevenir toxiinfeccions alimentàries també és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Més informació sobre el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #86 - Juny 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS