Butlletí EspaiS@lut
Juny 2019 - #86

Espai municipal

Acte a la plaça Espanya de Manresa en commemoració del Dia Mundial Sense Fum

© Ajuntament de Manresa

© Ajuntament de Manresa

Avui dia 31 de maig la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central ha impulsat una activitat de sensibilització en motiu de la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial Sense Tabac.

L’activitat, que s’ha desenvolupat a la Plaça Espanya de Manresa en horari de 10h a 12h, s’ha basat, principalment en convidar als vianants a respondre una petita enquesta. L’enquesta, que han respost un total de 173 persones, identificava els participants segons les següents variables: sexe, grup d’edat i tipus de relació amb al tabac depenent de si eren fumadors diaris, fumadors ocasionals, ex-fumadors o no fumadors. Després calia que valoressin, de l’1 al 5, la importància que atribuïen a les accions contra el tabaquisme i, finalment, havien de dir quin tipus de mesures per lluitar contra el tabaquisme creien que eren les més adequades podent escollir entre les següents opcions: augment del preus del tabac, elaboració de campanyes de sensibilització, incrementar les sancions per incompliment de la normativa, posar més limitacions a la publicitat encoberta en els mitjans de comunicació, ampliar els entorns sense fum a l’aire lliure, ampliar i millorar l’ajuda sanitària per deixar de fumar o implementar estratègies de prevenció en joves.

També s’han elaborat unes maquetes que representaven un pulmó sà i un pulmó danyat per contrastar els efectes perjudicials del fum del tabac tant sobre la salut de les persones com també sobre el medi ambient, ja que aquest era l’objectiu principal en el què s’emmarcava la campanya de la Setmana Sense Fum aquest any 2019, el lema de la qual era: Recupera la Inspiració.

Finalment, es disposava d’un taulell amb recursos com Guies per deixar de fumar i més informació relacionada amb el tabaquisme i les seves conseqüències a l’abast per totes aquelles persones que hi mostraven interès.

Encara estem a l’espera d’obtenir les dades dels resultats globals de l’enquesta que també s’ha elaborat en altres llocs com Althaia, alguns Centres d’Atenció Primària i a nivell de carrer en altres poblacions de la Catalunya Central. No obstant això, s’estima que la participació en l’activitat de Manresa ha estat molt alta i el ventall d’edats dels participants també ha estat molt ampli.

Des de la organització es fa una valoració molt positiva de la participació i la rebuda per part de la població que ha tingut l’activitat i es considera que el la localització on s’ha emplaçat ha afavorit tant l’afluència com la varietat de participants.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #86 - Juny 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS