Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2019 - #89

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de l'Alimentació - 16 d’octubre

© FAO

© FAO

Cada 16 d’octubre, des de fa 40 anys, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) promou la celebració del Dia Mundial de l’Alimentació amb l’objectiu de conscienciar la població sobre el problema de l’alimentació a nivell mundial. Enguany el lema de la campanya és "Una alimentació sana per a un món #famzero". 

Aquest any, la FAO va un pas més enllà centrant-se no només en que tothom tingui accés al menjar, sinó que proposa que aquest sigui també saludable i cobreixi les necessitats nutricionals de la població.

Segons dades de la FAO s’estima que al món 672 milions d’adults i 124 milions de menors són obesos i 40 milions d’infants menors de 5 anys tenen sobrepès. Aquestes dades s’expliquen perquè en les darreres dècades han canviat considerablement els patrons alimentaris guanyant terreny el menjar ràpid a la cuina tradicional estacional, amb un augment del consum d’aliments processats, rics en sucre, midons, greixos i sal que han pres el lloc a dietes basades en productes vegetals i al consum de fruita. De fet, cada cop es dedica menys temps a la cuina i això contribueix a mantenir dietes poc saludables, que sumades a un increment del sedentarisme de les persones ha facilitat un augment de l’obesitat i el sobrepès.

El canvi en la dieta no només afecta la salut de les persones sinó que també està afectant el medi ambient i a la biodiversitat ja que de les 6.000 plantes que s’han cultivat al llarg de la història actualment només se'n cultiven unes 100 i 9 d’elles representen el 66% de la producció total de cultius de tot el planeta. Per tant és necessari un canvi en el sistema cap a una economia circular que permeti obtenir beneficis tant pel medi ambient com per a la salut i l'economia.

Per tal de portar una alimentació sana, la FAO proposa que el menjar es faci a casa, triar aliments saludables per als infants i ampliar la gama de fruites i verdures que coneixem sense oblidar-nos de mantenir una adequada activitat física. Tot això requereix un compromís i acció a nivell mundial que es pretén fomentar a través d’aquesta diada.

Més informació:

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #89 - Octubre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS