© Generalitat de Catalunya. Departament de Salut
El dia 15 de novembre celebrem el Dia Mundial sense Alcohol amb l’objectiu de conscienciar a persones de tot el món sobre els efectes físics i psicològics que aquesta substància produeix en el nostre organisme.
Segons dades de l'OMS, l'alcohol ocasiona al voltant de 3 milions de morts a l'any. Una xifra que representa més del 5% de la càrrega de morbiditat a nivell mundial. A més és el responsable d’un ampli ventall de malalties, discapacitats i altres trastorns. Aquestes dades estan recollides a l’Informe Mundial de Situació sobre Alcohol i Salut 2018 publicat per l'OMS, que presenta una imatge completa del consum d'alcohol i la càrrega de morbiditat atribuïble a aquesta substància en tot el món, alhora que descriu les estratègies que segueixen els països per reduir aquesta càrrega.
Tal i com apunta l’informe, avui dia ens trobem amb una sèrie de reptes per reduir el consum nociu d'alcohol, entre els que destaquen l'escàs compromís polític, la influència d’interessos comercials contraris a les polítiques eficaces de control de l'alcohol i les arrelades tradicions de consum d'alcohol en moltes cultures, com és el cas de la nostra.
En aquest sentit s’ha de treballar cap a la inclusió d'objectius relacionats amb l'alcohol en els principals marcs polítics i estratègics mundials, com l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, la sensibilització de la població, la disminució del consum d'alcohol en els joves, i cap a mesures de control efectives de l'alcohol.
En la línia de la sensibilització, la Sots-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa, un any més, la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol de l'11 al 17 de novembre. D’aquesta manera se suma a la mobilització de la societat civil europea AwarenessWeek Alcohol RelatedHarm.
Aquesta campanya, com en altres edicions, posa l’accent en la importància de la prevenció comunitària, per conscienciar als diferents agents que treballen en sectors que tenen una incidència directa en intervencions preventives comunitàries, i per extensió a la ciutadania.
La Setmana de sensibilització també ofereix al món municipal el marc idoni per a la realització d’activitats que permetin a la ciutadania reflexionar sobre els riscos del consum d’alcohol tant per a la pròpia salut com per a la d’altres persones.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #90 - Novembre 2019
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat