© Diputació de Barcelona
El passat 10 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, que reivindica una educació que aposti pels valors, que treballi la diversitat i la inclusió i que tingui en compte els reptes d’una societat que canvia ràpidament, per tal d’aconseguir una salut mental més positiva per les generacions futures.
Entre els joves (de 10 a 19 anys), les malalties mentals representen un 16% de la càrrega mundial de malalties, però en la majoria de casos no es detecten ni es tracten. El no abordament d’aquests trastorns mentals en els adolescents dona peu a l’extensió a l’edat adulta, fet que afecta la salut mental i física i limita les oportunitats de portar una vida satisfactòria com adults (WHO, 2018).
A la demarcació de Barcelona, el número de menors diagnosticats per causes de salut mental en els municipis de més de 10.000 habitants ha augmentat gairebé en un 20% en els últims 8 anys. Tot i que els diagnòstics són similars, les proporcions en què es presenten segons gènere varien: mentre que les noies es veuen afectades principalment per trastorns d’adaptació, els nois pateixen principalment trastorns diagnosticats en la lactància, infància o adolescència, com per exemple els trastorns autistes.
Donat que la promoció de la salut mental i la prevenció dels trastorns mentals en els joves són eines clau per tal d’ajudar-los a prosperar, les actuacions preventives que cal dur a terme s’han d’adaptar al gènere i les condicions dels joves als quals es dirigeixen.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #90 - Novembre 2019
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat