Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2019 - #90

El Servei de Salut Pública informa

L’abella gegant de la resina, una nova espècie exòtica

© C. Aranda

© C. Aranda

Malauradament, la globalització no només ens permet de gaudir de mercaderies, anar a llocs fins fa poc inassequibles i arribar a allò que es deia l’aldea global, també comporta l’arribada constant d’organismes que sovint tenen efectes negatius per nosaltres i pels nostres ecosistemes. Tots tenim en ment el mosquit tigre, la vespa asiàtica, el cranc americà i tot un seguit d’organismes que s’incrementa de manera constant.

Aquest estiu i gràcies al conveni existent entre la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el seu Servei de Control de Mosquits va rebre una mostra d’un insecte que estava causant preocupació en un parc municipal de Castelldefels ja que es veia formant grups i semblava una gran vespa o abella que cridava l’atenció dels usuaris. Un cop al laboratori es va procedir a la seva identificació. Efectivament, no era un insecte habitual i l’exemplar estudiat va resultar ser un mascle de l’espècie de l’himenòpter exòtic Megachile sculpturalis Smith, 1853 (Apoidea: Megachilidae) originari de Xina i Japó. Aquest insecte es coneix pel nom comú d’abella gegant de la resina i es va detectar a la península Ibérica ara fa un any, el 2018, en concret a Catalunya al Vallès Oriental i a la Garrotxa tal com es va ressenyar en un article escrit per Aguado i col·laboradors tot just l’any passat, el 2018. Es coneix la seva presència a Europa des de 2009 on es va detectar a Marsella a França. També es troba en d’altres llocs del món com a Amèrica del Nord on ja fa dècades que s’està expandint.

Aquesta espècie és una abella solitària de mida gran (fins a uns 2,5 cm) que fa nius d’una desena de cel·les en cavitats existents que tapa amb fang i resina. Afortunadament per nosaltres i a diferència de molts altres organismes exòtics, sembla que és inofensiva i no es comporta agressivament llevat de que sigui amenaçada, de la mateixa manera com fan moltes espècies autòctones. Tot sembla indicar que seguirà en la seva expansió i que tal com ha passat a la resta d’Europa, no causa, aparentment, danys a d’altres espècies com ara l’abella comuna.


Bibliografia

Aguado O., Hernández-Castellano C., Bassols E., Miralles M., Navarro D., Stefanescu C., Vicens N. (2018). Megachile (Callomegachile) sculpturalis Smith, 1853 (Apoidea: Megachilidae): a new exotic species in the Iberian Peninsula, and some notes about its biology. Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, 82: 157-162. ISSN: 2013-3987 (online Edition) – ISSN: 1133-6889 (print Edition). http://revistes.iec.cat/index.php/BICHN/article/view/145494/144080

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #90 - Novembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS