Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2019 - #90

El Servei de Salut Pública informa

La Diputació participa al congrés internacional de llet crua

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

La Red Española de Queserias de Campo y Artesanas i la FACEnetwork (Farm and Artisan Chese & Dairy Producers European Network) amb la col·laboració, entre altres, de l’ajuntament de València, va organitzar un congrés internacional de llet crua, a València el passat 24 i 25 d’octubre de 2019. Al congrés hi van assistir més de 200 persones (formatgers artesans o de granja, investigadors del món dels lactis, tècnics de laboratori, tècnics dels Departaments d’Agricultura i de Salut) provinents de diferents països de la UE. 

Al llarg de les diverses sessions es va tractar la relació risc/benefici per a la salut de les persones de la llet crua i els aliments elaborats amb aquesta. Es va fer especial èmfasi en els beneficis del consum de llet crua per a la salut humana gràcies als seus beneficis per al sistema immunitari a partir de la microbiota de la llet crua i dels productes elaborats a partir d’aquesta. Es va posar de manifest evidències científiques sobre com la ingesta de llet crua actua com a un probiòtic, prebiòtic i fins i tot com un nutricèutic, millorant l’estat immunitari de les persones envers l’asma, la febre del fenc, atòpies, malalties autoimmunes i malalties respiratòries, especialment en nens petits i dones embarassades. Aquesta microbiota de la llet crua produeix compostos bioactius (microorganismes, proteïnes, pèptids, aminoàcids, àcids orgànics, àcids grassos, etc) que no tenen les llets maternitzades, ni les llets tractades tèrmicament. D’altra banda, però, les autoritats sanitàries que van participar en el congrés van posar de manifest com la llet crua és un aliment de risc, ja que pot produir brots per patògens (E.coli verotoxigènic, L monocytogenes, Campylobacter,...), i que aquest riscos s’han de vigilar amb l’objectiu de minimitzar-los.

Des del Servei de Salut Pública s'hi va participar presentant un pòster que recull els requisits higiènics i sanitaris que han de reunir el bestiar, la llet i els processos d’elaboració de formatges a partir de llet crua. Aquest pòster recull la feina de la CoP (comunitat pràctica) que es va realitzar l’any 2017, on van participar vuit tècnis del Departament de Salut i de la Diputació de Barcelona. 

Enllaç al pòster:

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #90 - Novembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS