© Sustainable Development Goals
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 estan entrant en la conversa pública i en els compromisos de totes les administracions.
Coincidint amb el quart aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030, el passat 25 de setembre la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, que inclou més de 900 compromisos.
Des de la Diputació de Barcelona els ODS s’han assumit com un eix central de treball i per tant hi posarà al seu servei totes les seves capacitats i coneixement. Especialment en un dels reptes fonamentals: “Localitzar-los”, és a dir, aterrar-los i operativitzar-los per fer-los útils per al món local.
Des del Servei de Salut Pública volem contribuir a aquest esforç en el sentit de donar eines als ajuntaments per tal que puguin establir totes les connexions entre els ODS i la salut pública local.
La primera idea força és que si ho volem fer, no es tracta simplement d’incorporar l’ODS 3 (Objectiu 3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats). Integrar Salut pública local i ODS implica adaptar l’Objectiu 3, sí, però també veure com “localitzem” els determinants socials i ambientals de la salut, que es troben en la majoria dels altres ODS. I alhora com la localització que facin altres actors del món local, després s’ajusta amb clau salut, des del paradigma de salut a totes les polítiques.
Un segon aspecte clau és alinear l’acció pròpia amb els ODS. Això però no vol dir “emmirallar” retroactivament, és a dir intentar buscar traces d’ODS i de les seves fites en els plans i programes ja aprovats. Alinear vol dir que des que es comença a pensar qualsevol pla de govern o iniciativa política tenir interioritzats els ODS, i interioritzar-los en totes les fases de la concepció de la política.
I un tercer element per ser efectius, és ser graduals i no angoixar-se per l’extensió del repte. Pretendre d’un dia per l’altre incorporar el paradigma dels ODS en l’acció pública quotidiana és una tasca titànica. Però sí que es pot anar fent de forma gradual començant per a que la mirada ODS impregni els nous plans i estratègies que es facin.
Per contribuir-hi, en aquest sentit, volem informar, que des del Servei de Salut Pública treballarem en la creació d’eines per “localitzar” i “fer saludables” alhora els ODS. Eines útils i operatives que permetin a un ajuntament assumir i exercir aquesta connexió i treballar-la en el seu dia a dia, on es recullin les experiències i bones pràctiques que des del món local van apareixent, encara de forma no generalitzada, de forma creixent.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #91 - Desembre 2019
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat