Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2019 - #91

El Servei de Salut Pública informa

Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC)

© Generalitat de Catalunya

© Generalitat de Catalunya

El 5 de novembre es va iniciar la fase participativa per a l’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i alimentació.

El Pla neix Per afrontar els reptes econòmics, climàtics i socials, actuals i de futur, i per assolir l’excel·lència alimentària, amb voluntat de ser un compromís a llarg termini, amb una visió complerta de tota la societat i de tots els agents de la cadena agroalimentària, que ha de permetre una acció de país conjunta i que ha de ser co-gestionada i co-governada per govern, sectors i ciutadans.

I per abordar aquest projecte s’han dissenyat una sèrie de fases i etapes:

  • Diagnosi inicial: diagnosi tècnica, participativa d’anàlisi dels punt de coincidència, que ha de generar un informe tècnic.
  • Marc estratègic: definició de la visió, valors i objectius estratègics, així com la definició de les línies estratègiques per àmbit de treball transversal, elaborant-se ja el 1r esborrany del PEAC.
  • Marc operatiu: definició dels objectius específics i dels indicadors de seguiment, consulta participativa en línia i creuament de dades, amb el resultat de l’elaboració del 2n esborrany del PEAC.
  • Quadre de comandament: programació dels Plans d’Acció, definició de la governança pel seguiment, generant el cronograma dels plans d’acció i el full de quadre de comandament.

I per abordar tota la complexitat del Pla, s’han definit 4 eixos de treball sectorials i transversals:

  • Comissió de la Cadena Agroalimentària que engloba salut, nutrició i seguretat alimentària, des de la producció i en tota la cadena agroalimentària.
  • Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, que analitzarà l’economia i la competitivitat sota el paraigües de la recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i).
  • Comissió de Gastronomia i Territori, que valorarà la comunicació i la relació entre territori, empresa i cultura (cohesió de país).
  • Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat: que analitzarà educació, formació i treball sota la mirada de la sostenibilitat i l’economia circular.

La Comissió de la Cadena Agroalimentària, va començar el dia 5 de novembre el treball de la diagnosi tècnica, amb la participació de 32 persones de diferents àmbits professionals, entre ells personal del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, personal tots ells lligats d’una manera o altre a una de les tres fases de la cadena que en relació a la seguretat alimentària es van analitzar i que són: la producció, la transformació i logística i els canals de consum i consum final.

Els objectius de la sessió de treball van ser, identificar els reptes, punts forts i aspectes de millora de l’eix per cadascuna de les fases de la cadena de valor alimentària.

Les persones participants van ser distribuïdes en tres grups heterogenis, que amb la tècnica Worldcafe, que consisteix en la rotació dels grups pels tres murals de treball (un per cadascuna de les fases de la cadena identificades), on havien de realitzar una diagnosi de l’àmbit en qüestió i descriure els principals elements associats a cada fase de la cadena. I això amb una durada de 45 minuts per cada mural es va estructurar:

  1. Primer, es va realitzar una reflexió individual (aportacions en post-its) orientada a identificar:
    • Quins són els punts forts de l’eix en aquesta fase de la cadena? (Fortaleses)
    • Quins són els punts de millora de l’eix en aquesta fase de la cadena? (Oportunitats de millora)
    • Què no podem oblidar en relació a l’eix en aquesta fase de la cadena?( Aspectes clau, informes, estudis, indicadors, etc.)
  2. Posteriorment, es va realitzar un debat conjunt per agrupar i aprofundir en els elements identificats, arribant a conclusions consensuades.

Per acabar la sessió de treball es van reagrupar tots els participants i les dinamitzadores dels grups, van fer una síntesi i presentació dels principats resultats i conclusions de la sessió.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #91 - Desembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS