Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2019 - #91

El Servei de Salut Pública informa

Jornada de cloenda de la X edició del Cercle de Comparació Intermunicipal en Seguretat Alimentària

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Enguany celebrem els 10 anys del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària i, per això, vam organitzar una jornada de cloenda especial el passat 18 de novembre a Món Sant Benet.

La Jornada va consistir en una primera part tècnica i seguit d’una visita dels diferents espais que s’apleguen a Món Sant Benet. La Jornada la va inaugurar el diputat delegat de Salut Pública i Consum, el senyor Enric Llorca i, a continuació, el senyor Samuel Portaña de l’Agència de Salut Pública de Barcelona va oferir la conferència inaugural, fent-nos reflexionar sobre la situació actual de la seguretat alimentària i els reptes futurs en aquest àmbit, com són treballar per a la transparència dels resultats de les visites als establiments alimentaris, la digitalització i eliminació del paper durant les tasques inspectores, la implicació del consumidor en la seguretat alimentària i la necessitat d’incloure-hi aspectes de sostenibilitat.

Seguidament el senyor Ramon Dordal, del Servei de Programació de la Diputació de Barcelona, ens va transmetre la importància de la interpretació de les dades, a través d’uns jocs als assistents. Posteriorment la senyora Cati Chamorro, del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, va presentar els resultats dels indicadors d’enguany amb les dades del 2018 i va agrair la implicació i la dedicació dels municipis participants.

La part tècnica de la jornada va acabar amb la participació del senyor Ferran Aixelà de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la senyora Judith Jiménez de l’Ajuntament de Castellbisbal, oferint-nos la seva valoració i experiència com a ens participants en el Cercle des de la seva primera edició.

En acabar la part tècnica vam tenir l’oportunitat, abans del dinar, de fer una visita guiada al Monestir de Sant Benet de Bages, a la residència d’estiueig del pintor Ramon Casas i a les instal·lacions de la Fundació Alícia. Món Sant Benet és un indret singular que aplega cultura, natura i ciència ja que hi ha la Fundació Alícia que és un centre d’investigació en cuina i en la que també ens van oferir una xerrada.

Així doncs, en aquesta Jornada que va aplegar al voltant de 100 assistents (responsables polítics, càrrecs de comandament i tècnics de salut pública), vam poder gaudir i intercanviar experiències a banda d’adquirir nous coneixements sobre seguretat alimentària.

Recordem que el Cercle es va iniciar el 2010 amb 14 municipis participants i, després de 10 anys, hi participen 50 ens, inclosos 10 districtes de la ciutat de Barcelona i un municipi de la província de Tarragona, Cambrils.

Aquesta àmplia representativitat de la participació en el projecte, fa que puguem parlar de dades sòlides i representatives que permeten observar l’evolució de cadascun dels indicadors al llarg dels 10 anys que porta de recorregut el Cercle.

Com ja es va veure en els resultats presentats, els serveis municipals de seguretat alimentària segueixen tenint una despesa per habitant i any molt baixa (0,9€), malgrat ser una competència municipal obligatòria. Per això és necessari seguir treballant per dotar els municipis de recursos per fer una correcta gestió dels riscos derivats del consum d’aliments i millorar en el control i seguiment dels establiments alimentaris minoristes i de restauració.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #91 - Desembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS