Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2019 - #91

El Servei de Salut Pública informa

Actualitzats els indicadors de salut dels municipis de més de 10.000 habitants

© Getty Images / Michael Brown

© Getty Images / Michael Brown

L’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona està al servei dels municipis. Conèixer l’estat de salut de la població és clau perquè aquests puguin desplegar polítiques ajustades a les seves necessitats específiques.

Amb aquest objectiu, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona elabora, des del 2011, els Informes d’Indicadors de Salut Local per aquells municipis majors de 10.000 habitants que ho han sol·licitat.

Durant aquests dies, els 62 municipis sol·licitants estan rebent l'Informe d'Indicadors de Salut Local 2019. A la demarcació de Barcelona hi ha 80 municipis potencialment beneficiaris d'aquest informe, el que representa que tres quartes parts dels municipis de la demarcació que en són potencials destinataris disposaran enguany d'un nou informe amb les dades actualitzades. Això suposa un important increment de cobertura en relació a anys anteriors.

Els informes presenten una vuitantena d’indicadors de salut amb registres de més de 15 anys que inclouen informació demogràfica (padró, moviments migratoris...), de salut reproductiva (embarassos, natalitat, fecunditat, interrupcions voluntàries de l’embaràs...), mortalitat (causes, esperança de vida, taxes estandarditzades ....), morbiditat atesa (hospitalària, d’aguts, salut mental, sociosanitaris, salut mental ambulatòria) i accidents de trànsit.

L’elaboració d’aquests informes és factible gràcies a la col·laboració entre el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona i altres administracions que ens faciliten les dades: l’Institut Nacional d’Estadística, l’Institut d’Estadística de Catalunya, el Servei Català de la Salut, el Servei Català de Trànsit, la Subdirecció General de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Aquests informes són una important eina perquè responsables i tècnics/es municipals puguin identificar problemes i desigualtats de salut així com facilitar la presa de decisions en polítiques municipals i promoure una cultura d’informació estructurada i d’interpretació al respecte.

Pel que fa a l’edició d’enguany, cal realitzar les següents consideracions:

  • Per primera vegada s’ofereixen dades de la comarca com a element comparatiu en els indicadors evolutius. De moment això s’incorpora en alguns àmbits (demografia i salut reproductiva). La intenció és anar introduint aquesta dimensió comarcal d’anàlisi en altres àmbits al llarg dels propers anys.
  • Les dades estan actualitzades al 2017-2018.

Els informes no són l’únic format en què la Diputació de Barcelona presenta indicadors de salut per als ajuntaments. També es manté un Quadre de Comandament consultable online, interactiu i amb gràfics i taules actualitzades. Per a tots dos productes (informes i quadre de comandament) s’ofereixen tallers de presentació. Aquí podeu consultar informació addicional sobre el Sistema d'Indicadors de Salut Local de la Diputació de Barcelona, per exemple com sol·licitar-ne els productes.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #91 - Desembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS