Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2019 - #91

Espai municipal

Les escoles SI! de Mataró, inicien el “Viatge de la salut”

© Ajuntament de Mataró

© Ajuntament de Mataró

Les 12 escoles de Mataró que participen en el Programa Salut Integral (SI!), juntament amb la Secció de Salut de l’Ajuntament, han organitzat per a aquest curs el Viatge de la salut.

Per a aquesta activitat s’ha prioritzat l’alumnat de 5 anys (475 nens i nenes) i consisteix en una roda de visites de tots els centres, amb l’objectiu d’afavorir la interrelació entre l’alumnat i el professorat que participen en el Programa.

Cada escola farà d’amfitriona i de convidada. L’escola que convida organitza una activitat per fer conjuntament, vinculada a algun dels components del Programa: l’alimentació, l’activitat física, el coneixement del cos i del cor i la gestió de les emocions. I convida a esmorzar. L’escola convidada prepara la visita analitzant el barri on es troba el centre on aniran, com s’hi arriba, quin és el millor trajecte, etc. Tots els desplaçaments es fan a peu.

El projecte s’acompanya d’una maleta viatgera, que va passant d’escola a escola i es va omplint amb els materials que generen les visites: les fitxes de les activitats realitzades, el diari amb la descripció de la jornada compartida i un objecte relacionat amb l’activitat realitzada. També poden disposar, si volen, de la disfressa de la mascota del Programa, en Càrdio.

Entre octubre i novembre s’han fet 3 visites:

  • L’escola Vista Alegre va al GEM (29 d’octubre).
    Van escoltar músiques relacionades amb les emocions, van treballar la respiració com a mètode per a relaxar-nos; van jugar amb motos i bicicletes, van esmorzar pa amb xocolata i es van acomiadar amb la visita i ball d’en Càrdio.
  • El GEM va a Maristes Valldemia (8 de novembre)
    Rebuda i esmorzar conjunt a base de broquetes de fruita i pinxo de pa amb formatge fresc i tomàquet, preparat pels nens i nenes i mestres de Valldemia.
    Per a les activitats els van dividir en 2 grups que van passar per dos espais diferents: “activitat física” (joc del mocador, l’aranya peluda i l’home de gel) i “emocions” (dau de les emocions, ruleta de la calma, plafó de les emocions, ...).
  • Maristes Valldemia va al col·legi Cor de Maria (18 de novembre).
    Rebuda amb en Càrdio i el seu ball. Esmorzar a base de pa i fruita. Formació de 7 grups per anar participant en 7 activitats diferents, totes relacionades amb l’exercici físic.

El dia 4 de desembre, Cor de Maria visitarà l’escola Balmes i el Viatge es reprendrà al gener.

Fins ara la valoració és molt positiva, infants i mestres s’hi han implicat molt, les activitats han estat atractives i hi ha hagut molt bona organització i coordinació entre centres.

Mataró s’adherí al Programa Salut Integral (SI!) fa set anys, incloent-lo en l’oferta de programes de promoció d’estils de vida saludables de la Secció de Salut de l’Ajuntament. Actualment hi participen 12 centres educatius i més de 2.000 alumnes d’Educació Infantil i Primària, amb molt bona implicació.

És un Programa de prevenció de malalties cardiovasculars liderat pel Dr. Valentí Fuster a través de la Fundació SHE. Està reconegut com a projecte d’innovació educativa pel Departament d’Educació de la Generalitat i la implementació a Mataró es coordina des de la Secció de Salut de l’Ajuntament.

Les escoles participants són: La Llàntia, Josep Montserrat, Mar Mediterrània, Cor de Maria, El Turó, Sol-Ixent, Camí del Cros, Balmes, Maristes Valldemia, GEM, Cirera i Vista Alegre.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #91 - Desembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS