Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2019 - #91

El Servei de Salut Pública informa

Taller de l’Eina per a l’avaluació de l’impacte en salut de les actuacions de transformació de l’espai públic

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona, està desenvolupant des de ja fa anys el projecte “Entorn urbà i salut”, projecte transversal i multidisciplinari, amb l’objectiu de promoure entorns que animin a la població a viure de manera saludable i que minimitzin els factors ambientals que puguin suposar un risc per a la salut.

En el context d’aquest projecte, el Servei d’Equipaments i Espai Públic i el Servei de Salut Pública estan treballant conjuntament pel desenvolupament d’una eina per a l’avaluació de l’impacte en salut de les actuacions de transformació de l’espai públic, abans i després d’un projecte d’intervenció o reforma. Aquesta eina serà possible gràcies al conveni existent entre ISGlobal i Diputació de Barcelona, que va promoure l’any 2018 la Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum, on un dels objectius era disposar d’eines per incorporar la salut en els processos de planificació i gestió de l’entorn urbà.

Aquest objectiu està plenament alineat amb la voluntat de Diputació de Barcelona de donar suport als municipis per tal d’assolir els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS), i més concretament en referència a l’ODS 3, Salut i Benestar: garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats i a l’ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles: aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

El repte actual és crear una eina que pugui ser utilitzada pels serveis tècnics municipals, pels projectistes i pels paisatgistes per tal d’avaluar el disseny d’un espai públic des de l’òptica de la salut. Es tracta de poder incorporar la visió de l’impacte en salut de les decisions que es prenen a l’hora de projectar una reforma en un parc o en una plaça dels nostres municipis, i poder calibrar les conseqüències que determinades decisions de projecte poden tenir després en la salut de la ciutadania quan el projecte passi a ser una realitat.

El divendres dia 15 de novembre Diputació va organitzar un taller multidisciplinar amb diversos professionals: arquitectes, investigadors, tècnics en salut pública, especialistes en verd urbà i medi ambient i especialistes en gestió comunitària, de diverses administracions però també del sector privat, per a poder contrastar amb els diversos actors el plantejament de l’eina i els primers avanços en la seva definició.

Fruit d’aquest treball conjunt i de les aportacions dels diversos participants, es va poder validar el plantejament inicial, però també es va veure necessària la re-definició d’un nou determinant per tal de donar major pes a la participació comunitària, i es van afegir noves visions i nous conceptes en els determinants inicials, que afavoriran un anàlisi més holístic de l’espai públic.

El taller ha servit per a incorporar l’experiència i coneixement dels diversos professionals en els seus àmbits específics, ajudant a l’equip redactor a reflexionar i a millorar el plantejament de l’eina.

L’ISGlobal analitzarà ara les aportacions dels assistents i valorarà la seva incorporació a la definició final de l’eina, que està previst que es pugui posar a disposició dels Ajuntaments durant el segon semestre del 2020.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #91 - Desembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS