© Diputació de Barcelona
El passat 12 de novembre es va portar a terme un taller participatiu amb 22 experts dels àmbits de la salut, el planejament urbanístic, el paisatgisme i el medi ambient per posar en comú la seva opinió i coneixements, amb l’objecte d’incloure la salut en el procediment d’avaluació ambiental.
La coordinació d’aquesta jornada va anar a càrrec dels serveis de Salut Pública i el d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, en el marc de l’assistència que se li ha encarregat a l’equip de Ciutat i Territori de la consultora LAVOLA especialitzada en sostenibilitat.
L’objectiu de l’encàrrec és dissenyar una Guia dirigida als equips redactors dels documents ambientals dels POUM, per convertir-se en una eina útil i operativa que permeti fomentar processos d’avaluació ambiental inclusius amb els aspectes de salut.
En aquest sentit s’ha emprès una proposta que consisteix en concretar una eina que permeti fixar les bases i la metodologia per introduir la valoració de l’impacte sobre la salut en els processos d’avaluació ambiental de planejament urbanístic. La motivació es sustenta principalment en l’estret vincle causal entre determinats aspectes ambientals i els efectes sobre la salut de les persones, però també en l’assumpció de la premissa que un espai urbà saludable serà un espai sostenible des del punt de vista ambiental. Precisament aquest posicionament és el que defensa el grup de treball transversal corporatiu d’Entorn Urbà i Salut, que des de fa ja uns quants anys treballa pel foment d’entorns urbans saludables.
En la reunió es van abordar temes urbanístics que tenen una especial incidència sobre la salut, com el tractament de l’espai públic i el sòl no urbanitzable, la connectivitat del verd urbà, la mobilitat i els equipaments, entre d’altres.
En aquesta trobada es va prioritzar arribar a un consens sobre com integrar la salut en la diagnosi ambiental d’un municipi, però també es va intentar aprofundir en aquelles mesures ambientals vinculades a l’urbanisme que poden maximitzar els efectes beneficiosos sobre la salut, així com sobre aquelles que poden reduir-ne els potencials impactes negatius.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #92 - Gener 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat