Butlletí EspaiS@lut
Març 2020 - #94

El Servei de Salut Pública informa

Treballant en seguretat alimentària pels ens locals de la demarcació de Barcelona: activitat de l'any 2019

© Shutterstock.com / Mario Savoia

© Shutterstock.com / Mario Savoia

L’any 2019 en el marc del conveni de col·laboració, entre el Servei de Salut Pública i 140 municipis de menys de 20.000 habitants de la demarcació de Barcelona, es van dur a terme un total de 1.717 visites de control sanitari (classificació i inspecció) als establiments alimentaris de competència municipal. En concret es van realitzar: 1.391 visites de classificació i 326 visites d’inspecció.

Aquestes visites es van programar conjuntament amb cadascun dels ajuntaments i es van realitzar seguint un protocol específic en funció si es realitzava la visita per revisar la classificació del risc o per fer una inspecció sanitària. La freqüència de les visites de classificació s’estableix en funció del risc detectat en les visites prèvies i les d’inspecció es realitzen als establiments on es detecta un risc sanitari elevat, amb l’objectiu d’aconseguir millorar les seves condicions higièniques tant pel que fa a les infraestructures, la manipulació i la conservació dels aliments, principalment. D’aquestes activitats es va informar puntualment als responsables dels respectius ajuntaments per tal que poguessin emprendre, si fos el cas, les mesures correctores o cautelars adients. A més, a tots els establiments visitats se’ls va revisar i/o adjudicar el seu número de registre municipal.

Pel que fa a les activitats formatives en matèria d’higiene alimentària, es van realitzar 41 edicions en total, amb 826 assistents i una valoració global de 9/10 per part d’aquests. L’oferta formativa va ser la següent:

  • Autocontrols per al personal d’establiments alimentaris minoristes i de la restauració (2 edicions).
  • La seguretat alimentària als esdeveniments esporàdics (1 edició).
  • Manipulació d'aliments per al personal d'establiments alimentaris minoristes i de la restauració (32 edicions).
  • Informació alimentària al consumidor per al personal d’establiments alimentaris minoristes i de la restauració (1 edició).
  • Manipulació d'aliments per al personal d'origen xinès d'establiments alimentaris minoristes i de restauració (5 edicions).

Tots els cursos estan dirigits als manipuladors d’aliments dels establiments minoristes i de restauració dels municipis amb conveni de suport tècnic i/o econòmic (només en el cas dels cursos en xinès), i també dels ens membres de la Xarxa de Productes de la Terra (XPDT), amb la qual es col·labora des del Servei de Salut Pública i té l’objectiu d’enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona. Els ens locals membres de la XPDT compten amb un cens de més d’un miler d’empreses. Per a la XPDT es van realitzar 12 activitats formatives de les 41 realitzades al 2019.

Aquestes activitats, juntament amb el suport econòmic prestat pel Servei de Salut Pública als ajuntaments de la demarcació de Barcelona, tenen com a objectiu final donar suport als municipis per garantir la innocuïtat i la salubritat dels productes alimentaris en les activitats del comerç minorista, del servei i la venda directa d’aliments preparats als consumidors, tal i com estableix la Llei 18/2009, de salut pública.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #94 - Març 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS