Butlletí EspaiS@lut
Març 2020 - #94

Espai municipal

Berga promou un Carnaval més segur i saludable amb accions per fomentar el consum responsable i no abusiu d’alcohol

© Ajuntament de Berga

© Ajuntament de Berga

Berga ha celebrat una nova edició de les festes del Carnaval. Es tracta d’una de les festes més participades de la ciutat, després de La Patum, i per això, el consistori berguedà ha apostat per seguir promovent unes festes segures i saludables al municipi, a través d’una sèrie d’accions que tenen l’objectiu de reduir el consum abusiu d’alcohol i altres drogues.
 

Dispensació gratuïta d’aigua i fruita

Una de les accions impulsades per promoure el consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques ha estat la dispensació gratuïta d’aigua a les persones que integren les comparses del Carnaval abans de l’inici de la desfilada. En total, es van repartir unes 1.200 ampolles d’aigua que els participants podien reomplir a les fonts públiques situades al llarg del recorregut de la rua del Carnaval. Tanmateix, es va habilitar un estand a la Pl. Miquel Martí i Pol per distribuir aigua i fruita entre els participants. Aquesta iniciativa està concebuda per combatre la deshidratació i la manca d’aliment que es poden derivar del consum continuat i abusiu d’alcohol. En concret, es van repartir 220kg de fruita en format de brotxeta i plàtans en mitges porcions. En la mateixa línia d’actuació, l’organització va repartir coca i xocolata entre les persones que es trobaven al ball de Carnaval. La distribució es va realitzar mitja hora abans de la finalització de l’acte (3:00h) per afavorir la ingesta d’aliments sòlids al final de la nit.

 

L’ostentació de l’alcohol sempre resta

El consistori berguedà també ha mantingut la penalització implementada la passada edició de puntuar negativament els grups i/o comparses que realitzessin una ostentació del consum d’alcohol durant la seva participació en la rua del Carnaval. Per primera vegada, l’organització també va realitzar controls d’alcoholèmia als conductors i conductores dels vehicles motors de les comparses. Es tracta d’una mesura preventiva que té l’objectiu d’incrementar la seguretat del públic que omple els carrers i places per contemplar la desfilada.
 

Barra de còctels sense alcohol

Un altre dels serveis integrats en la festa del Carnaval ha estat la Barra de còctels sense alcohol, situada a l’espai on es va portar a terme el ball de nit. Aquesta actuació s’inclou en la campanya de reducció de riscos i consums menys abusius i consisteix en proporcionar una alternativa atractiva i saludable a preus reduïts. En aquest cas, la barra disposa d’una oferta variada de combinats elaborats amb fruita natural al preu d’1 euro.
 

Un Carnaval lliure de fum

El Carnaval berguedà també ha aspirat a convertir-se en un espai sense fum i, per això, es van col·locar cartells al llarg del recorregut de la rua per difondre el missatge esmentat. L’acció s’emmarca en la campanya #aguantasensefumar impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per combatre el tabaquisme entre el jovent que comença a fumar entre els 14 i 15 anys. Una campanya, en la que també hi està adherit l’Ajuntament de Berga.
 

Consciència sobre l’alcohol i les violències sexuals

La festa ha comptat amb estands d’Energy Control i el Punt Lila LGTBIQ+ per oferir informació i assessorament sobre el consum responsable d’alcohol i altres drogues i sobre violències sexuals, respectivament, durant el ball de dissabte a la nit. A més, el Punt Lila també ha disposat d’un servei itinerant durant la rua i la matinada, un cop finalitzat el ball.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #94 - Març 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS