Butlletí EspaiS@lut
Maig 2020 - #95

El Servei de Salut Pública informa

Nova guia metodològica sobre la participació en els plans locals de salut

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

La guia Plans locals de salut i participació. Guia per incorporar la participació en el disseny, implementació i avaluació dels plans locals de salut, és el resultat del treball transversal entre el Servei de Salut Pública i el Servei d’Agenda 2030 i Participació de la Diputació de Barcelona. Ha comptat amb la implicació d’una vintena de tècnics, tant de l’àmbit de la salut pública com de la participació. Tots ells han aportat la seva expertesa a través de reflexions i propostes que han quedat recollides en aquesta nova eina metodològica adreçada a tots els municipis que volen planificar la salut pública local des de l’estratègia de la salut a totes les polítiques.Guia per incorporar la participació en el disseny, implementació i avaluació dels plans locals de salut

Un pla de salut ha de ser un instrument viu i dinàmic que ha d’afavorir i possibilitar la cohesió i la complicitat entre totes les parts implicades: equip de govern i àrees tècniques de l’ajuntament, agents de salut, ciutadania, teixit associatiu, professionals, etc., amb l’objectiu de millorar la salut i el benestar de les persones des de la participació i coproducció de les accions en salut.

Aquesta nova guia aporta criteris i instruments concrets per incorporar noves dinàmiques de governança que ajudin a prendre millors decisions, augmentar el grau de consens, facilitar una implementació més eficient i promoure el capital comunitari en les polítiques locals de salut.

En aquest sentit, per a cadascuna de les etapes d’elaboració i desplegament d’un pla local de salut: constitució del grup motor, disseny del procés, diagnosi, priorització i definició d’objectius i accions, implementació i seguiment, avaluació i mobilització de la xarxa local de salut, es proposen processos participatius concrets i s’ofereixen experiències municipals de referència per promoure la mobilització d’actors que treballin col·laborativament i per reforçar la importància de la corresponsabilitat en l’àmbit de la salut pública local.

La guia compta amb un apartat final de consells i recomanacions, en forma de decàleg, que sintetitza els aspectes claus desenvolupats al llarg del document.

Aquesta nova eina metodològica es suma a les altres tres guies editades anteriorment pel Servei de Salut Pública per facilitar la posada en marxa dels plans locals de salut:

El model de planificació en salut pública que defensem atorga a la participació un valor fonamental, esperem que el nou recurs tècnic que us oferim us sigui útil i us ajudi a avançar en aquest sentit.
 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #95 - Maig 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS