Butlletí EspaiS@lut
Maig 2020 - #95

El Servei de Salut Pública informa

L'habitatge: dret fonamental a reforçar i element clau de protecció contra la COVID-19

"L'habitatge en aquests moments mai havia estat tant una condició de vida o mort”, apunta Leilani Farha, relatora especial de l'ONU sobre el dret a un habitatge adequat.

A mesura que la COVID-19 s'estén per tot el món, ens han demanat a milers de milions de persones que ens quedem a casa. No obstant això, aquesta simple mesura preventiva de salut pública és impossible per a les persones que viuen al carrer o aquelles que estan mal allotjades. En relació a aquest tema, diverses organitzacions com ONU-Habitat, CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ens estan adreçant missatges:

ONU-Habitat ens recorda que l'habitatge és un dret humà fonamental que ara també, és central en la nostra batalla contra la COVID-19. Sense un habitatge adequat, és impossible dur a terme el distanciament social.

Les mesures de control de la COVID-19 en ciutats i àrees urbanes i la manca d'accés a espais exteriors poden tenir un efecte perjudicial en la salut mental i física dels residents. L'ambient estressant de l'estada a la llar, especialment en habitatges petits, la interrupció de les xarxes socials i de protecció, i la disminució de l'accés als serveis, exacerben el risc de violència per a dones i nens.

La propagació de la COVID-19 està accentuant una crisi d'habitatge global preexistent, que afecta a milions de persones. Les accions immediates a curt termini haurien de centrar-se en contenir la propagació de la infecció, mentre que les intervencions a més llarg termini haurien d'incloure una revisió dels enfocaments actuals de la governança de l'habitatge. Les decisions i mesures preses ara podrien modelar significativament l'èxit o el fracàs de la recuperació futura posterior al desastre.

A curt termini, ONU-Habitat insta els governs nacionals, regionals i locals a què, com a mínim, adoptin les següents mesures d'emergència:

  • Protecció dels llogaters i dels hipotecaris
  • Protecció dels que viuen sense llar
  • Protecció de les persones mal allotjades

I ens recorda les pautes que l’Organització Mundial de la Salut va publicar a 2018 en relació a l’Habitatge i la Salut.

En aquesta mateixa línia, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), ha llançat unes pautes per a fer els habitatges més saludables, sense la necessitat de fer cap despesa econòmica. Tenint en consideració que si en condicions normals i de mitjana, a les ciutats, passem el 90% del temps en espais interiors (habitatge, escola, feina, transports, locals d’oci...), en aquests moments de confinament obligat aquest temps passa a ser pràcticament del 100%. És per això que el Grup de Treball de Salut i Arquitectura del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, ha difós algunes pautes senzilles per ajudar a que els espais interiors on ens trobem siguin més saludables sense la necessitat de fer cap despesa econòmica.

Complementàriament, CGLU, Metrópolis y ONU-Hábitat, dins la sèrie de ”Aprenentatge en Viu #BeyondTheOutbreak”, han tractat el tema ”Asegurando que todos puedan permanecer en casa con seguridad", en una primera sessió temàtica d’Habitatge mantinguda l’1 d’abril. En el marc d’aquesta sèrie, Metropolis està coliderant la iniciativa “Cities for Global Health”, que recull iniciatives adreçades a superar les emergències sanitàries globals.

 

Article publicat al butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats, Núm. 102 - Maig 2020
Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #95 - Maig 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS