Butlletí EspaiS@lut
Maig 2020 - #95

El Servei de Salut Pública informa

Actualització de la Guia en línia "Entorn urbà i salut"

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Poc abans de l’inici de la situació de confinament estava previst donar a conèixer la nova versió de la Guia en línia Entorn urbà i salut, un recurs de la Diputació de Barcelona que com a objectiu fomentar la creació d'entorns urbans que animin la població a viure de forma saludable i, que minimitzin aquells factors mediambientals que poden suposar un risc per a la salut de les persones que hi viuen.

Aquesta guia s’emmarca en un projecte de la Diputació de Barcelona, que va guanyar el premi europeu EPSA 2015 com a paradigma de treball transversal i ha suscitat l’interès de diferents institucions i organismes nacionals i estrangers (entre d’altres, el Departament de Salut, ONU Habitat, l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, el Col·legi Oficial d’arquitectes de Catalunya , ONUHabitat, el Govern de Dubai, ...).

La guia està estructurada en cinc àmbits que configuren l'entorn urbà: la participació ciutadana, la planificació urbana, l'espai públic, els equipaments i els habitatges, i pretén donar resposta, mitjançant 72 fitxes, a qüestions en relació amb el disseny, el manteniment, la gestió i l’ús dels diferents elements de l’entorn urbà ; així com els efectes del canvi climàtic sobre la salut i el benestar. Cadascuna de les fitxes també inclou el marc normatiu de base, experiències de referència, estudis i documentació tècnica rellevant. Tot per fomentar la salut i el benestar de la ciutadania, i minimitzar-ne els potencials riscos per a la salut.

En aquesta revisió de la guia (la Guia està disponible des de juny del 2013), han participat entitats de recerca i acadèmiques , com ISGlobal i la Universitat de Vic, i entitats i empreses del sector privat com Green Building Council, PMMT o Celobert.

Des de fa més de 10 anys, la Diputació de Barcelona va fer una aposta per avançar en l’objectiu de fer ciutats i pobles més saludables i sostenibles, com una forma d’implementar l’Estratègia Salut a Totes les Polítiques, promoguda per la Organització Mundial de la Salut.

El medi físic està considerat un dels principals factors que condicionen la nostra salut. El model de ciutat, l’ús del sol, el verd urbà i la qualitat dels espais públics, la tipologia d’habitatge, i els patrons de mobilitat, afecten tant els nostres estils de vida com la qualitat ambiental i acústica dels entorns en què vivim i treballem. Sense oblidar també que són factors clau en les desigualtats socials i de gènere, determinants importants també de la salut de la població.

La situació en què estem immersos per la crisi de la COVID19 ens està obligant a repensar les nostres ciutats i la forma en què vivim, treballem i ens movem. Potser ara serà més fàcil implementar alguns canvis que ja fa tems es venien propugnant des de l’àmbit tècnic i científic. Entre ells, preservar la biodiversitat i disminuir la dependència del vehicle privat en els nostres desplaçaments. És la millor inversió en salut, la nostra, que podem fer.

Confiem que aquesta guia pugui aportar algun granet de sorra en aquesta fita.

Enllaç a la Guia en línia Entorn urbà i salut.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #95 - Maig 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS