Butlletí EspaiS@lut
Maig 2020 - #95

En portada

La pandèmia de la COVID-19, un repte per a la salut pública local

© Shutterstock.com / Micolas

© Shutterstock.com / Micolas

Quan divendres 13 de març finalitzàvem la nostra jornada laboral, no imaginàvem com la crisi de la COVID-19 afectaria les nostres vides, professionalment i personalment.

El confinament ens va obligar des d’un primer moment a treballar des de casa, per continuar prestant suport a les necessitats, canviants dia a dia, dels nostres companys i companyes dels ajuntaments. Com gairebé tothom, hem hagut d’aprendre a compartir coneixements des de la distància, a intercanviar documents, opinions, utilitzant la tecnologia com mai ho havíem fet abans.

Llegir més.

Una vegada superat el xoc inicial, ens vàrem marcar com a objectiu posar a l’abast dels municipis la ingent quantitat d’informació sobre l’evolució de la pandèmia, dades epidemiològiques, normativa, documents, etc. Així, es va dissenyar un espai allotjat al web de Salut Pública, que ha tingut en aquestes 9 setmanes gairebé 11.000 visualitzacions i s’han fet 4.352 descàrregues de fitxers.

Alhora, la Comunitat Virtual, Salut Pública local en xarxa, ha estat molt activa aquestes setmanes; moltes persones que treballem a l’administració local hem utilitzat aquesta eina, per compartir informació, documents... i també dubtes i neguits que ens provocava una situació per a la qual no estàvem preparats. En total, prop de 30.000 visites.

El confinament primer i la posterior desescalada en què estem immersos, ha suposat donar resposta a un ritme frenètic a situacions sobrevingudes, i en escenaris que han anat canviant dia a dia.

Ha calgut redactar molts documents, a una velocitat de creuer, en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb les aportacions de companys i companyes dels ajuntaments, i, intentant impregnar-los de la necessària visió transversal, en col·laboració amb d’altres Serveis de la mateixa Diputació.

La crisi està posant en relleu que la prevenció i la protecció de la salut són pilars fonamentals per al benestar i progrés de la nostra societat. Tanmateix, l’enorme i creixent complexitat i interrelació dels riscos a què hem de fer front en aquest segle XXI, tal com està posant de manifest la pandèmia de la COVID-19, requereix d’una major aposta per enfortir l’estratègia “Salut a totes les polítiques”, el treball col·laboratiu entre diferents sectors, i majors dosis de cogovernança.

Però tampoc hem d’oblidar mencionar que uns Serveis de Salut Pública municipals ben dotats, i que treballin en xarxa i coordinats amb les altres administracions, són un element clau. Aquest és un altre dels aprenentatges d’aquesta crisi.

Des de la Diputació de Barcelona volem fer, colze a colze amb els ajuntaments, una anàlisi de l’impacte que està tenint la COVID-19 en els municipis, des de la perspectiva dels Serveis de Salut Pública, per poder elaborar plans de contingència que ens permetin fer front a futures crisis en millors condicions. Sempre partint dels aprenentatges i nous coneixements que està generant la actual crisi.

Gràcies a tots els companys i companyes que treballeu als municipis pel vostre esforç i la vostra confiança.

Amb l’esforç de tots i totes ens en sortirem!

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #95 - Maig 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS