Butlletí EspaiS@lut
Juny 2020 - #96

El Servei de Salut Pública informa

Poden transmetre els mosquits el virus de la COVID-19?

© CDC / J.Gathany

© CDC / J.Gathany

Sempre que apareixen noves amenaces contra la salut, sorgeixen informacions no contrastades que sovint creen incertesa, aquest és el cas de la COVID-19 i els mosquits. Recentment hi ha hagut preocupació entre la ciutadania i a les xarxes socials sobre la possibilitat que els mosquits poguessin transmetre el SARS-CoV-2, el virus causant de la COVID-19. Però és això cert? Hi a una possibilitat real de que succeeixi?
No hi ha cap referència a la literatura científica i a les recerques recents que cap coronavirus (i el SARS-CoV-2 tampoc) es pugui transmetre per cap insecte hematòfag inclosos els mosquits. És una sort, però com tots sabem, hi ha un munt de patògens que no transmeten els mosquits: els de la grip, tuberculosi, refredats comuns, verola, galteres, etc, etc... i aquest tampoc.

Hi ha hagut tanta preocupació, que la OMS ha tret una nota que ho desmenteix. Aquí ho trobareu, juntament amb tot un seguit de mites que tampoc són certs, com que les mosques poden transmetre aquesta malaltia.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Els mosquits, malauradament, poden transmetre molts virus i altres patògens com els causants de la malària però, òbviament, no tots els patògens. Ja quan va aparèixer el VIH, també es va difondre que aquest virus podia ser transmès pels mosquits encara que no era cert.

Perquè un virus pugui ser transmès pels mosquits o d’altres artròpodes hematòfags, és a dir que ens piquen per a obtenir sang, cal que el virus no sigui destruït en ser digerit per l’insecte juntament amb la sang, que sigui susceptible de travessar el seu sistema digestiu, s’ha de replicar al seu interior i cal que finalment sigui injectat en una important quantitat quan aquest insecte pica una persona i finalment hauria de ser infectiu per aquesta via. Afortunadament molts patògens no ho poden fer, i del que es coneix fins la data, ni el virus causant de la COVID-19, ni cap altre coronavirus tampoc.

En conclusió doncs, no hi ha cap evidència de què el virus causant de la COVID-19 pugui ser transmès per mosquits ni per cap altre artròpode.

Altres referències: Agència de Salut Pública de Barcelona

 

 

Carles Aranda
Servei de Control de Mosquits
Consell Comarcal del Baix Llobregat 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #96 - Juny 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS