Butlletí EspaiS@lut
Juny 2020 - #96

Menja saludable

Propietats nutricionals de la cirera

© Shutterstock.com / Dionisvera

© Shutterstock.com / Dionisvera

La cirera és el fruit del cirerer, arbre de la família de les rosàcies, del gènere Prunus,. El seu origen es situa en el Mar Negre i el Mar Caspi i d’aquí es va estendre a Europa i Àsia. Tot i que el clima temperat és l’ideal per el seu cultiu, actualment en trobem en molts països del món i amb climes diversos, com és el cas de Rússia, que és un important productor. A Espanya, també hi ha una elevada producció, les cireres cultivades a la vall de Jerte i a les terres del Llobregat tenen molta popularitat. La floració d’aquest arbre es dona entre abril i maig, i passat dos mesos, en plena temporada d’estiu es produeix el desenvolupament dels fruits.

Pel que fa a les propietats nutricionals, la cirera conté aigua (85%), hidrats de carboni, en que destaca la fructosa, fibra, vitamines i minerals. El contingut en fibra a part de regular el transit intestinal també proporciona un major període de sacietat. Pel que fa a la fructosa, és un sucre amb un valor calòric semblant al de la glucosa però amb una assimilació més lenta.

Respecte a les vitamines i minerals presents a les cireres, destaquen el contingut en vitamina A, vitamina C, fòsfor, calci, potassi i ferro. També és molt important la presencia de antioxidants com els flavonoides, els quals ens proporcionen protecció davant els radicals lliures presents al nostre organisme. Cal destacar també el seu contingut en melatonina un antioxidant que ajuda a regular el ritme cardíac i els cicles de la son.

S’aconsella el consum d’aquesta fruita quan està ben madura ja que és quan és més dolça i els nutrients que aporta estan més concentrats. Les cireres es mengen principalment com a fruita fresca rentant-les bé abans del seu consum i llençant el pinyol que conté a l’interior, però també es poden fer servir en l’elaboració de pastissos, mousses, gelats, melmelades o compotes, entre d’altres.

Gaudiu ara que ve l’estiu d’aquesta fantàstica fruita dolça i carnosa, i recordeu consumir les 5 racions de fruites i verdures diàries recomanades, seguir un estil de vida saludable promovent l’activitat física i evitant el sedentarisme.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #96 - Juny 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS