© WHO/S. Volkov
Aquest llibre, publicat recentment per ONU-Hábitat i la Organització Mundial de la Salut agrupa els dos elements imprescindibles necessaris per construir ciutats més saludables i més habitables, que són la planificació urbanística (entesa en el seu sentit més ampli) i la voluntat d’integrar en aquesta la salut dels seus habitants, el benestar i l’equitat en tots els nivells, des de la salut local a la salut global, i des de la salut humana a la salut planetària. En aquest llibre s’integra una selecció d’eines existents per permetre donar suport a la inclusió del concepte de salut en els processos del planejament urbanístic, de tal manera que el treball conjunt entre professionals de la salut i de l’àmbit urbanístic ofereixi una sinèrgia que permeti optimitzar els resultats en tots els àmbits del planejament.
Com és sabut la nostra salut està fortament influenciada per molts factors que van més enllà del sector sanitari. L’entorn urbà aglutina una part important d’aquests factors. La planificació urbanística com a eina organitzadora de l’entorn urbà ens dona una gran oportunitat per poder millorar substancialment la salut i el benestar a les ciutats i regions.
La planificació té i ha tingut un paper central en la prevenció de les malalties al llarg de la història, ja que les polítiques urbanes influeixen a curt i llarg termini sobre l'aigua que bevem, l'aire que respirem, la qualitat dels espais, la mobilitat, el nostre accés als aliments, i també el tractament de les malalties mitjançant un accés adequat a l'atenció sanitària per a tothom. Planificant adequadament es poden millorar els principals riscos per a la salut de les poblacions, es poden fomentar entorns i estils de vida més saludables, i crear ciutats i societats més sanes i resilients. D’altra banda la salut resulta essencial per garantir el desenvolupament sostenible de la societat. Situar la salut i el benestar en el centre del procés de planificació indubtablement millora els mitjans de subsistència, dona més veu a individus i grups vulnerables, alhora que permet el progrés per reduir les desigualtats de tota mena en les pròpies àrees urbanes.
A nivell mundial, nacional i també local, l'agenda dels ODS exigeix un alt grau de coordinació i col·laboració entre els diferents sectors i de treball tranversal entre diferents disciplines per tal de recollir els grans beneficis que comporta aquesta manera de fer. Requereix als governs d’aquests tres nivells implicar molt més en la salut i el benestar de les persones als que prenen les decisions relatives a la infraestructura i la planificació de recursos.
En el llibre, a més de descriure quina és la manera òptima, equitativa i holística d’incloure la salut en la planificació urbana, s’introdueix la necessitat de l’ús de l’avaluació de l’impacte en salut com a lloc central de les diferents eines d’anàlisi i proposta de solucions. Es considera, per tant, la salut com el centre de la presa de decisions en tots els àmbits de la planificació urbanística. També s’estableix la importància que la salut ha de tenir en la legislació i normativa de tots els processos relacionats amb la planificació.
Els recursos i eines que proporciona aquest llibre de consulta poden ser utilitzats per tots els implicats en el procés de planificació incloent planificadors, administradors municipals, professionals sanitaris i d’altres, per desenvolupar ciutats planificades i construïdes centrades en la salut humana i mediambiental. És un llibre basat en la premissa d’informar i inspirar als professionals, a més d'aportar informació pràctica sobre com prendre les decisions òptimes.
Per accedir al llibre de consulta: https://www.who.int/publications-detail/integrating-health-in-urban-and-territorial-planning
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #96 - Juny 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat