Butlletí EspaiS@lut
Juny 2020 - #96

El Servei de Salut Pública informa

L’impacte del coronavirus en les residències de gent gran

© Shutterstock.com / Cherries

© Shutterstock.com / Cherries

La OMS assegura que més del 50% de les morts per la COVID-19 a Europa han estat persones que vivien en residències de gent gran. Aquests centres s’han convertit, malauradament, en un dels principals focus del coronavirus.

Els centres residencials de la gent gran es troben en una situació complexa. Són centres on es concentra un col·lectiu molt vulnerable per la seva edat avançada, la majoria dependents, i on el 90% presenten malalties prèvies.

S'ha vist que el virus no afecta a tots per igual. La taxa de letalitat augmenta dràsticament amb l'edat i també impacta més sobre aquells que tenen altres condicions cròniques (malaltia cardiovascular, diabetis i malaltia respiratòria crònica principalment). A més a més, durant les setmanes de més letalitat, a l’inici de la pandèmia, s'ha reconegut que les mesures de seguretat van arribar tard a la gestió de les residències: no es van evitar visites a temps, no hi havia subministrament suficient d'equips de protecció pel personal, i si bé es van separar els residents sota sospita de COVID-19, no va ser prou ja que no hi havia tests disponibles per a diferenciar els residents sans dels contagiats o identificar els sospitosos.

A Catalunya hi ha més de 64.000 persones que viuen en les 1.073 residències de gent gran que hi ha. Des de l’inici de la pandèmia fins a l’1 de juny, al voltant de 36.500 persones s’han considerat sospitoses de tenir COVID-19 i gairebé 14.000 han estat confirmades, el que implica que aproximadament el 80% de les persones grans que viuen en una residència a Catalunya podrien haver patit la malaltia. En quant a la mortalitat, s’han produït 3.965 defuncions (confirmades + sospitoses) en residències de gent gran, un 33% de totes les morts produïdes a Catalunya per aquesta causa.

Font de dades: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Elaboració pròpia.

Com aproximació a la Demarcació de Barcelona (considerant les dades publicades per a les regions sanitàries de la demarcació, ja que alguns municipis del Maresme estan adscrits a la Regió Sanitària de Girona), hi ha hagut 11.200 casos confirmats de COVID-19 a les residències, i al voltant de 28.350 persones sospitoses de tenir la malaltia, el que implica gairebé el 78% dels casos de tota Catalunya. Respecte a la mortalitat, hi ha hagut 1.348 defuncions confirmades i 2.195 sospitoses, el que representa aproximadament un 89% de totes les morts produïdes en residències de Catalunya per aquesta causa.

Font de dades: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Elaboració pròpia.


L’abordatge de la crisi en aquests centres és complicat. És necessària l’atenció extrema, amb totes les mesures de protecció precises i cal estar ben equipats per tal d’evitar que el virus es transmeti ràpidament entre els residents i també entre els treballadors. S’han fet grans esforços per tal de controlar la situació en les residències, sobretot des de que la gestió sanitària es desenvolupa conjuntament entre els centres d’atenció primària i els responsables dels centres geriàtrics: detecció activa de casos en residents i personal; restricció de moviments o aïllament en àrees diferenciades en cas de sospita o confirmació de la infecció; cancel·lació de les activitats grupals; implementació de mesures d’higiene i protecció per fer front al risc de contagi; la prohibició de visites de familiars; el reforç de recursos i professionals sanitaris per atendre a les persones que poden romandre als centres i el trasllat a un centre hospitalari quan ha sigut necessària una intervenció de més intensitat. Tot i així, no sempre s’han pogut aplicar totes aquestes mesures degut als serveis i les condicions en que es gestionaven aquests centres fins ara, i que aquesta pandèmia ha mostrat que caldrà repensar. 

Afortunadament la situació actual és molt diferent a la que es vivia a mitjans d’abril, on es van arribar a registrar més de 200 morts diàries en persones residents en centres geriàtrics de Catalunya. En els darrers dies, en aquest centres no s’han produït morts per la COVID-19.

La situació de desescalada en la que ens trobem, permet als centres residencials adaptar la seva dinàmica a unes mesures de màxima prevenció per evitar contagis i, al mateix temps, cobrir amb seguretat les necessitats de les persones que hi van a veure els seus familiars, així com per recuperar progressivament les activitats que s’hi realitzen. Des de la fase 1 de desconfinament, els centres poden acceptar nous ingressos i poc a poc es van generalitzant les visites, sempre que es compleixin les condicions establertes pel Departament de Salut.

El repte actual és garantir el retorn als centres residencials dels residents que van anar a casa dels seus familiars durant la pandèmia i protegir les persones que no s’han contagiat fent cribratges sistemàtics a totes les residències de gent gran de Catalunya per poder sectoritzar molt bé aquests centres.

Aquesta crisi ha evidenciat carències importants en el sistema d’atenció actual. Una de les lliçons que es poden aprendre d’aquesta situació extraordinària en la que estem immersos és que les residències de gent gran han d’estar preparades, amb mesures de protecció concretes i ben equipades, per afrontar nous brots o epidèmies futures.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #96 - Juny 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS