Butlletí EspaiS@lut
Juny 2020 - #96

El Servei de Salut Pública informa

Dia Europeu de Prevenció del Càncer de Pell - 13 de juny

© iStock.com / CherriesJD

© iStock.com / CherriesJD

Cada 13 de juny, la celebració del Dia europeu de la prevenció del càncer de pell serveix com a marc per sensibilitzar la població de la importància d’adoptar bons hàbits en relació a l’exposició al sol.

Poc a poc la població és més conscient de la importància de la prevenció com a mitjà per a evitar els riscos en la pell derivats d’una inadequada exposició solar, ja que l’exposició excessiva a les radiacions ultraviolades és la principal causa evitable de càncer de pell, fins al punt que un 80% dels càncers de pell es podrien evitar amb uns adequats hàbits de protecció des de la infància.

L’OMS recomana una sèrie de mesures per prevenir l’exposició excessiva a les radiacions ultraviolades.

  • Limitar el temps d’exposició al migdia.
  • Buscar espais d’ombra.
  • Protegir-nos el cos amb peces de roba, incloent-hi barrets d’ala ampla per protegir els ulls, la cara i el coll.
  • Fer servir ulleres de sol que garanteixin una protecció del 99% o 100% contra les radiacions ultraviolades A i B.
  • Fer servir filtres solars d’ampli espectre amb un factor de protecció solar (FPS) de 30 o més i renovar la seva aplicació periòdicament.
  • Evitar les llums artificials per bronzejar, no són una alternativa segura de bronzejat ja que emeten radiacions ultraviolades A i B com el sol de migdia i no redueixen la possibilitat de desenvolupar càncer de pell.
  • Protegir a nadons i infants, que s’han de mantenir a l’ombra.

Però el sol també aporta grans beneficis al nostre organisme ja que ajuda a produir vitamina D, fonamental per a la salut òssia, contribueix a la regulació de l’estat anímic a través de l’alliberació d’endorfines, millora les defenses naturals i malalties de la pell com la psoriasi o l’acné entre d’altres.

L’àmbit educatiu és un escenari idoni per formar els més petits en hàbits saludables en relació a l’exposició solar, que els acompanyaran tota la vida. En aquest sentit el Servei de Salut Pública, fomenta la protecció solar entre els infants a través del taller de protecció solar Vigila amb el sol soletadreçat al cicle inicial de primària i a través d’un material amb el mateix nom que es lliura als assistents a aquest taller.

Per altra banda també és necessari conscienciar a pares i mares de la necessitat de protegir-se i protegir de manera adequada els seus fills i filles dels efectes nocius del sol, i sobretot que siguin conscients del seu paper com a models de conducta.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #96 - Juny 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS