Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2020 - #97

Menja saludable

Propietats nutricionals de la tonyina

© Shutterstock.com / lunamarina

© Shutterstock.com / lunamarina

La tonyina és un peix que pertany a la família dels escòmbrids i s’anomena de forma científica Tunnus Thunnus. És una espècie altament migratòria que es troba a tots els oceans, des de l'Atlàntic occidental fins a l'Atlàntic oriental incloent-hi la Mediterrània, el sud de la Mar Negra i també Sud-àfrica. La seva modalitat de pesca és mitjançant el palangre de superfície i l’encerclament, amb una talla mínima de 115 cm o un pes de 30kg. La seva temporada de pesca es compren entre els mesos de març i juny.

És un producte molt utilitzat en l’alimentació arreu del mon, sent el Japó un dels grans consumidors. A la nostra gastronomia, les espècies més utilitzades són la tonyina vermella i la tonyina blanca o bonítol del nord que s’utilitza per fer conserves de qualitat. A l’hora de comprar la tonyina fresca a la peixateria, ens hem de fixar en que la carn ha de tenir una superfície humida amb un color vermell brillant i una textura ferma i elàstica.

La tonyina és un peix blau de carn grassa rica en àcids grassos insaturats omega 3 que li confereix propietats de protecció cardiovascular i antiinflamatòria, tot i que en el seu conjunt és un peix alt en greix, depèn de la part de l’animal que consumim n’hi haurà més o menys. El llom, conté una quantitat menor en greix que la part de la ventresca. També aporta un elevat contingut en proteïnes d’alt valor biològic, que tenen una important quantitat d’aminoàcids essencials.

Pel que fa a les vitamines cal destacar les del grup B, A i D. I respecte els minerals els continguts de calci, fonamental per la salut òssia, el iode i el fòsfor important per la regulació muscular, el magnesi que regula el sistema immunitari i el ferro que és necessari per la formació de la sang. D’altra banda al tractar-se d’un peix de mida gran, la seva carn pot acumular un elevat contingut de mercuri que pot interferir en el desenvolupament neurològic, i en grans quantitats pot ser tòxic, per això s’ha de restringir el seu consum en dones embarassades i en infants.

La tonyina fresca es pot consumir a través de multitud de preparacions culinàries, i en conserva és molt utilitzada en la preparació d’amanides o entrepans. Si es vol consumir en cru o semi, en aquest cas cal haver-la eviscerat i posteriorment congelar-la a menys de 20ºC durant uns 5 dies, d’aquesta manera eliminem la presència d’anisakis.

Recordeu consumir peix blau dos cops per setmana i acompanyeu els àpats amb fruites i verdures.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #97 - Estiu 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS