Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2020 - #98

El Servei de Salut Pública informa

La tornada a l’escola marcada per la COVID-19

© Shutterstock.com / Raul Mellado Ortiz

© Shutterstock.com / Raul Mellado Ortiz

Aquest any la tornada a l’escola es presenta com a una necessitat i com a un repte.

Necessitat, per una banda, perquè l’educació és essencial per l’adquisició no només de coneixements sinó també d’habilitats que afavoreixen el creixement i desenvolupament personal i social. I per l’altra, perquè el confinament ha comportat als infants i adolescents la pèrdua de les rutines diàries, la disminució de la mobilitat, l'aïllament o disminució de la interacció social, l'abús de pantalles i xarxes socials... entre d’altres, que han afectat a la salut física i emocional. És per això, que és prioritari el retorn a la quotidianitat dels centres educatius a fi de recuperar l’espai relacional fora del context familiar viscut en els últims mesos i reprendre l’activitat educativa presencial, així com l’adquisició d’hàbits necessaris per al desenvolupament integral d’infants i joves.

Tot i la necessitat del retorn a espais educatius, aquest curs escolar constitueix un repte, perquè malgrat que l'evolució de la crisi sanitària ens ha allunyat de la fase aguda de la pandèmia, continuem en una situació que requereix mesures excepcionals de protecció amb l’objectiu d’evitar la propagació de la COVID-19, que permetin l’obertura dels centres educatius i que l’activitat educativa es pugui desenvolupar amb la màxima normalitat possible, de forma presencial, clau per l’educació i socialització, especialment, dels més petits.

Des del Servei de Salut Pública, conscients més que mai de la importància de promoure l’educació per a la salut i el foment d’estils de vida saludables, especialment durant l’etapa escolar, posa a disposició dels municipis de la demarcació de Barcelona, un any més, el Catàleg d’activitats d’educació per a la salut, per tal que es pugui integrar en els seus respectius programes de salut i/o entorn educatiu.

El Catàleg inclou 22 activitats sobre els principals problemes de salut abordables des de la promoció d’hàbits saludables:

  • Alimentació: Conèixer les característiques d’una dieta equilibrada, adequada i variada com un dels factors determinants de la salut que contribueix a garantir una vida amb energia, vitalitat, bellesa, intel·ligència i alegria.
  • Sexualitat: Fomentar la promoció d'una sexualitat sana, necessària per a la prevenció de conductes de risc en la població. Potenciar actituds i habilitats per a l'adopció de conductes sexuals responsables.
  • Benestar emocional: Treballar estratègies per afavorir les competències personals. Prendre consciència de les pròpies capacitats i límits.
  • Prevenció addiccions: Afavorir el coneixement dels riscos i les conseqüències associades al seu consum. Treballar habilitats socials per no cedir a la pressió del grup.
  • Cura del cos: Conèixer el funcionament del cos i la importància de tenir cura d’ell. Fomentar uns hàbits d’higiene personal i postural correctes.
  • Autoprotecció: Proporcionar els coneixements necessaris per saber actuar de forma segura i eficient davant de situacions d’emergència.

Les activitats, prioritàriament, es faran de forma presencial sempre que la situació sanitària de la pandèmia ho permeti i seguint les mesures que dicti l’autoritat sanitària en cada moment. De no ser possible, es faran en format en línia.

Tot i que la convocatòria per sol·licitar les activitats per a 2021 s’iniciarà el dia 1 d’octubre, us avancem el Catàleg perquè els centres educatius ho tinguin en compte en el moment de planificar el curs escolar.

Catàleg activitats d’educació per a la salut 2021: http://www.diba.cat/web/salutpublica/activitats_educacio_salut

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #98 - Setembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS