Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2020 - #98

El Servei de Salut Pública informa

Tecnologia UVC utilitzada per desinfectar aire i superfícies en locals

© Shutterstock.com / AVAKAphoto

© Shutterstock.com / AVAKAphoto

L’augment de la demanda de desinfecció degut a la COVID-19 ha donat més visibilitat als equips de llum UV-C per desinfectar l’aire i les superfícies en espais interiors. Aquesta tecnologia, com d’altres, cal utilitzar-la amb les dosis i condicions de seguretat adequades; en cas contrari pot ser perjudicial per a la salut. L’ús domèstic d’aquesta tecnologia està desaconsellat.

El Ministeri de Sanitat ha publicat una “Nota sobre el uso de productos que utilizan radiaciones Ultravioleta-C para la desinfección del SARS-CoV-2” juliol 2020, sobre requisits de seguretat dels equips de desinfecció UVC, en la que s’expliquen les característiques bàsiques i s’informa de l'Especificació UNE 0068 “Requisitos de Seguridad para aparatós UV-C utilizados para la desinfección de aire de locales y superficies” publicada al juny de 2020 per la Asociación Española de Normalización conjuntament amb la Asociación Española de Fabricantes de Iluminación i la col·laboració del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Ministerio de Sanidad “.

Aquesta Especificació UNE 0068 cobreix els requisits de producte, d’instal·lació i manteniment destinats a un ús segur i eficient dels aparells d´ús professional de desinfecció d’aire de locals i superfícies que utilitzen radiació UV-C. Els instal·ladors professionals han d’informar als clients que han de complir els criteris assenyalats.

Segons el Ministeri, la radiació UV-C (200 a 280 nm), principalment a 254 nm s’ha utilitzat amb èxit per reduir la propagació d’agents infecciosos, com bacteris i virus, a través de l’aire. És una tecnologia habitual en les Unitats de Tractament d’Aire (UTAs). També s’ha utilitzat amb èxit en la desinfecció d’aigües potables.

En la Nota es reconeix l’activitat desinfectant dels dispositius UV-C enfront de virus, encara que actualment no hi ha dades publicades sobre l’eficàcia viricida enfront del virus SARS-CoV-2. Molt important és utilitzar aquests equips en condicions de seguretat ja que la radiació UV-C ha estat identificada com a potencialment cancerígena i un ús inadequat pot provocar problemes de salut. Aquesta tecnologia s’ha d’aplicar per professionals, amb els EPIs adequats, i en absència de persones alienes.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #98 - Setembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS