Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2020 - #98

El Servei de Salut Pública informa

Postgrau Urbanisme i Salut: El Planejament Urbanístic com a Eina de Salut

El 75% de la salut de les persones depèn de factors relacionats amb l'entorn en el qual desenvolupem les nostres vides.

La UPC School, en col·laboració amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, presenta la primera edició del postgrau en Urbanisme i Salut: El Planejament Urbanístic com a Eina de Salut, centrat en les relacions entre la salut i l’entorn urbà amb un enfocament pluridisciplinari i innovador.

La salut de les persones està en gran part determinada per polítiques alienes al sector sanitari. Els factors socioeconòmics, les característiques físiques de les ciutats i pobles, els factors ambientals i socioculturals, tenen una incidència sobre la salut i la qualitat de vida de les persones més rellevant que el propi sistema de salut.

L’evidència científica reconeix, de manera clara, la influència de la qualitat ambiental sobre la nostra salut. Factors com la qualitat de l’aire, la qualitat acústica i lumínica o el verd i el blau de les ciutats condicionen la nostra salut física i emocional. De la mateixa manera, els entorns urbans fomenten estils de vida actius o sedentaris, que contribueixen a problemes de salut com ara l’obesitat, o faciliten la mobilitat activa i el contacte amb la natura. A més a més, la ciència ens diu que l’origen d’alguns patògens emergents prové de la degradació ambiental i que la pèrdua de biodiversitat augmenta el risc i la incidència d’algunes malalties infeccioses.

La pandèmia global ens ha fet reflexionar sobre l’essencial dels nostres hàbitats i ha posat en evidència mancances a les nostres ciutats i entorns urbans, pensades generalment per fer front a l’alta mortaldat de les malalties infeccioses del segle XIX i per facilitar la revolució industrial. Ara, la reflexió sobre les prioritats de l’urbanisme, sembla més pertinent que mai, incorporar la perspectiva de salut a les ciutats des d’un punt de vista global esdevé imprescindible per fer front a les noves malalties urbanes, les malalties cardiovasculars o respiratòries, l’obesitat, la depressió o el benestar emocional. La relació entre la salut i l’entorn urbà és àmplia i requereix una aproximació pluridisciplinària. En aquest context, l’urbanisme, com a disciplina transversal, esdevé la principal eina per a la incorporació de la salut en la planificació global de la ciutat.

La formació ofereix les eines per incorporar la salut en el disseny i la planificació urbana, avaluar l’impacte en la salut com a instrument de suport a la planificació urbanística i analitzar els nuclis urbans des d’una perspectiva holística. El Postgrau s’estructura en 3 blocs (136h lectives i 289h de treball personal); La Salut en els Entorns Urbans: L'Estat de la Qüestió, Criteris per a la Ciutat Saludable i Eines per Incorporar la Salut en l'Urbanisme i en les Polítiques Urbanes.

Enllaç a més informació.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #98 - Setembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS