Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2020 - #99

Menja saludable

Propietats nutricionals de la vedella

© Shutterstock.com / Valentina Proskurina

© Shutterstock.com / Valentina Proskurina

La vedella és un mamífer que encara no ha assolit la maduresa sexual. A Catalunya per poder obtenir el segell de qualitat la carn de vedella ha de tenir menys de 12 mesos d’edat.

La carn de vedella és una carn vermella que es defineix com la carn del múscul sense processar. És un aliment ric en proteïnes d’alt valor biològic i en greixos generalment saturats, tot i que la seva quantitat depèn de la part o peça. Pel que fa a les vitamines conté principalment les del grup B , sobretot la B1, B12 i B9 i les vitamines A i D. Els minerals més abundants són el potassi, fòsfor, magnesi i ferro. Respecte a aquest últim la seva forma és de ferro-hemo que és la forma més biodisponible i amb major absorció, especialment recomanable en casos d’anèmia.

La carn tant blanca com vermella, juntament amb altres aliments rics en proteïnes de bona qualitat, com per exemple els ous i el peix, s’han d’incloure en la nostra dieta ja que tenen un paper important en el creixement i manteniment de les nostres cèl·lules i teixits, i també són les responsables d’activitats, com el funcionament del cervell i la defensa de l’organisme contra els agents externs entre d’altres. I per suposat, no hem d’oblidar que alguns aliments d’origen vegetal també són font de proteïnes com per exemple els llegums, la fruita seca o els cereals.

Tot i així, el consum de carns vermelles ha de ser més moderat que el de les carns blanques, ja que contenen un major índex de greix saturat, que precisament és el que contribueix a fer-les més gustoses. Per aquest motiu a l’hora de mantenir una dieta equilibrada, la recomanació és un consum de no més d’un o dos cops per setmana, preferiblement en el dinar per garantir una millor digestibilitat.

Com la majoria de les carns, la de vedella és molt versàtil a la cuina i la podem fer guisada, a la planxa, rostida, al vapor, fregida, etc. En aquest sentit es recomana reduir aquelles coccions que proporcionen temperatures molt elevades i en contacte directe amb el producte durant molta estona, ja que afavoreixen la formació de compostos com les amines heterocícliques [AHC] o els hidrocarburs aromàtics policíclics [HAP] que són perjudicials per a la salut.

Gaudiu de les dues receptes que us proposem i recordeu dur una alimentació saludable i equilibrada, consumint 5 racions de fruites i verdures al dia.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #99 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS