Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2020 - #99

Espai municipal

Contra l’obesitat i el sedentarisme a Sabadell

© Ajuntament de Sabadell

© Ajuntament de Sabadell

L’obesitat i el sobrepès infantil s’ha multiplicat en les últimes dècades i també han augmentat malalties com la diabetis. Segons l’Informe de Salut Infantil de Sabadell el 62% dels infants feien menys d’una hora d’activitat física al dia, i la majoria menjaven massa carn i menys verdures i fruites del recomanat. No és d’estranyar doncs que el percentatge de sobrepès o obesitat era el 30% (https://www.sabadell.cat/images/Salut/Documents/salutinfantil1.pdf).

Les ciutats compactes, com Sabadell i Barcelona, on va néixer el projecte Prevenció de l’Obesitat Infantil a Barcelona, POIBA, sovint no són zones amables per a dur un estil de vida actiu. Una cosa tan natural i espontània entre els infants com el moviment i el joc lliure s’ha convertit en excepcional. Petits canvis en les rutines com anar a l’escola i tornar-ne a peu o amb bicicleta; dedicar més estona de jocs als parcs o al carrer; programar extraescolars que impliquin moviment i no només intel·lectuals; etc. poden contribuir, de manera sensible, a millorar la forma física, a activar-nos.

Actualment sabem que molts infants passen una mitjana de 6-7 hores al dia asseguts entre les classes, els deures i l’ús lúdic de pantalles: tauletes, ordinadors o tele i a força de les extraescolars sovint de naturalesa intel·lectual (música, reforç, anglès, etc.). A més, els horaris laborals de mares i pares dificulten sovint la conciliació. La supervisió dels àpats i gaudir-ne en família és difícil per a moltes famílies. Amb la crisi econòmica, molts infants van directament de l’escola a casa, on sovint ingereixen més calories de les que el seu metabolisme necessita –i no precisament seguint una dieta mediterrània-.

Una vida activa (que eviti el sedentarisme) i una bona alimentació són les condicions indispensables per eradicar l’obesitat infantil.

Creixem sans

Amb l’objectiu de prevenir l’obesitat infantil, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va engegar el 2014 el projecte Prevenció de l’Obesitat Infantil a Barcelona, POIBA, que s’articula en la franja de 8 a 9 anys a través del programa Creixem Sans i de 11 a 12 anys a través del Creixem MÉS Sans. Es tracta de 9 sessions a l’aula a 4t de primària i de 3 sessions i un taller a 6è de primària. En el programa són partícips a l’activitat l’alumnat i el tutor o tutora però també les famílies. Comprèn un total de tres mòduls adreçats a treballar el creixement físic i l’autoimatge corporal, l’alimentació i nutrició i l’activitat física i els hàbits sedentaris.

El curs 2019 – 2020, a Sabadell es va iniciar la implantació del POISA, adaptació del POIBA a Sabadell: Prevenció de la Obesitat Infantil a Sabadell, amb la implicació de 16 grups d’alumnes repartits en 5 centres de la ciutat amb una participació de 400 alumnes.

Per fer-ho possible l’equip tècnic municipal de l’Ajuntament, va contactar amb l’ASPB i l’equip de Carles Ariza per conèixer el programa i a partir de la seva experiència i materials (que ens van cedir) durant el primer trimestre del curs, es va oferir formació específica per a que, a través de les tutories, el professorat pogués treballar a les aules estratègies per a implicar els infants en el seu procés alimentari, conscienciar de la importància de l’activitat física i treballar tots plegats, també amb les famílies, en benefici de la salut dels infants.

L’aparició de la pandèmia va impossibilitar dur a terme totes les activitats programades. Sobretot es van veure afectades algunes activitats dinamitzades que estava previst que es fessin en grup a places i parcs de Sabadell, per a les famílies. Tot i així es va donar continuïtat al programa, com a la resta de matèries, en modalitat en línia. El mes de juny, els cinc centres educatius adherits, com a forma de sensibilitzar les famílies, i també com a clausura es va optar per elaborar materials audiovisuals que reforçaven els missatges principals que l’alumnat, a l’aula, havia treballat al llarg del curs.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #99 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS