Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2020 - #99

El Servei de Salut Pública informa

Nova llei de protecció i ordenació del litoral

© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

Aquest mes de setembre ha entrat en vigor la Llei 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral, un cop ha passat el temps previst d’un mes després d'haver estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 30 de juliol de 2020, previst a la disposició final segona.

El litoral, i singularment les seves platges, són un espai molt sensible als efectes adversos del canvi climàtic. Hi ha una evident contradicció entre la tendència regressiva de l'extensió de platges i l'augment constant de llur oferta turística per manca de polítiques reguladores.

Per a fer front a aquesta problemàtica s'aprova aquesta llei, que neix amb l'objectiu de desenvolupar la competència exclusiva de l'Administració de la Generalitat en matèria d'ordenació del litoral, mitjançant l'articulació d'un model de gestió integrada de l'espai costaner català, amb l'Administració de la Generalitat com a administració de referència i un major protagonisme dels ajuntaments. Aquest model ha de permetre abordar l'alta vulnerabilitat d'aquest espai, amb un tractament individual de cada platja.

Aquesta llei s'estructura en vuit títols, deu disposicions addicionals, cinc disposicions transitòries, una de derogatòria i dues disposicions finals.

Entre els aspectes més rellevants cal destacar la definició del Pla de protecció i ordenació del litoral com l'instrument bàsic d'ordenació i gestió integrada de l'àmbit terrestre i marí del litoral català, i que juntament amb els plans d'ús del litoral i de les platges, ha de garantir, per primera vegada, una planificació integral del conjunt del litoral català, dels seus usos i ocupacions, i superar la limitació física i temporal de la regulació vigent en el moment de l'aprovació d'aquesta llei, que només té en compte les platges durant els mesos de temporada.

El capítol segon del títol IV regula les autoritzacions, i, entre les novetats, destaca el fet que els ajuntaments passen a ésser competents per a l'atorgament de les autoritzacions que s'hagin previst en llurs plans d'ús del litoral i de les platges i que s'estenen més enllà del període de la temporada.

El títol VII estableix el nou marc competencial entre la Generalitat i els ajuntaments, concreta els òrgans competents en matèria de protecció de la legalitat i crea la Comissió d'Ordenació del Litoral dependent de l'Administració de la Generalitat, amb funcions de caràcter resolutiu, consultiu i informatiu i, a instàncies dels ajuntaments, amb funcions interpretatives.

Amb relació als ajuntaments, les noves competències, assenyalades a l’article 30 els permeten l'atorgament de diverses autoritzacions en domini públic quan s'hagin previst en el pla d'ús del litoral i de les platges corresponent, i també la intervenció administrativa de determinades obres que s'hagin de portar a terme a les zones de servitud de protecció i de trànsit que fins ara eren competència de l'Administració de la Generalitat. Tot plegat simplifica els procediments i acosta novament la decisió al ciutadà.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #99 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS