espaiS@lut - Novembre 2012

Butlletins
Novembre 2012 - #19

El Servei de Salut Pública informa

El Servei de Salut Pública presenta els Indicadors de Salut Local a Europa

Participants a la Conferència Europea de Salut Urbana

Participants a la Conferència Europea de Salut Urbana

El passat mes de setembre va tenir lloc a Amsterdam la Conferència Europea de Salut Urbana, amb la finalitat de presentar els resultats i les conclusions sobre els indicadors de salut urbana del projecte EURO URHIS 2. La Diputació de Barcelona va assistir a la conferència i va presentar el Sistema d'Informació en Salut Pública.

Les societats occidentals actuals es caracteritzen per tenir una gran proporció  de població que viu en entorns urbans.  Les ciutats tenen unes característiques específiques que requereixen un tractament particular. Verma Arpana (1) afirma per una banda, que les ciutats són espais on les desigualtats són més evidents, la contaminació ambiental és més freqüent, les malalties infeccioses poden propagar-se amb més rapidesa i l'accés a estils de vida saludables és més difícil; i per l'altra banda que el desenvolupament de polítiques de Salut Pública implica la coordinació de diverses institucions i agents. Aquests elements, fan que l'entorn urbà sigui una àrea d'abordatge en salut pública de rellevància.

Sota aquesta idea, es planteja la necessitat de conèixer i monitoritzar l'estat de salut a les ciutats europees: l'EUROURHIS 2 es crea com a un projecte cofinançat per la Comissió Europea en el període 2007-2013, amb l'objectiu de desenvolupar, provar i validar indicadors de salut comparables en zones urbanes. El projecte es realitza en més de 40 ciutats de la Unió Europea i altres països.

La Conferència Europea de Salut Urbana es va celebrar amb la finalitat de presentar els resultats i conclusions sobre els indicadors de salut urbana del projecte EURO URHIS 2 i, al mateix temps, realitzar  plantejaments  sobre la vinculació del coneixement de la salut urbana i el desenvolupament de polítiques de salut urbana.

El sistema d'indicadors de l'EURO URHIS 2 permet (2) crear perfils de salut per a cada àrea urbana que ha participat en el projecte; establir associacions entre els resultats en salut i les característiques de l'àrea urbana,  comparar la salut de les àrees urbanes entre diferents ciutats i, a més,  entre diferents països; i finalment, identificar diferències en polítiques entre àrees urbanes.

La Diputació de Barcelona va assistir a la conferència i va presentar el Sistema d'Informació en Salut Pública, fent especial referència als Informes de Salut Local com a eina a disposició dels ajuntaments majors de 10.000 habitants de la província de Barcelona, que permet un major coneixement de la salut de llurs habitants. Es destaca la complexitat, diversitat i quantitat d'indicadors desenvolupats, que són coherents als utilitzats en l'àmbit europeu; així com la rellevància de la utilització d'informació de salut local per al desenvolupament de polítiques municipals.

Les conclusions de l'EURO URHIS 2 donen suport al Sistema d'Informació en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, atès que expressen que les dades a nivell nacional són rellevants però no reflecteixen el status de salut a nivell local. Per aquest motiu, es planteja la importància dels indicadors de salut local  per conèixer la situació de salut particular de cada municipi i per afavorir polítiques de salut coherents i eficients.


(1) Coordinadora i investigadora principal de l'EURO URHIS 2

(2) Per conèixer els perfils de salut per a cada ciutat participant del projecte, visiteu: http://www.urhis.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=125&Itemid=73


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat