espaiS@lut - Març 2013

Butlletins
Març 2013 - #23

Espai municipal

L'Ajuntament d'Olivella fomenta la relació social i la salut de la gent gran amb el projecte "Surt de casa"

Crèdits: Istockphoto / Getty Images

Crèdits: Istockphoto / Getty Images

El municipi d'Olivella es troba ubicat en ple Parc del Garraf, amb paratges limitats per muntanyes i rieres, i amb una extensió de vora 39 km2.

Els darrers anys ha crescut molt, essent un dels municipis de Catalunya que ha crescut més percentualment parlant. Tot i així, avui només hi estan empadronades una mica més de 3.600 persones, arribant a haver al municipi potser més de 5.000 habitants durant els caps de setmana i durant les èpoques de vacances escolars, tant a l'estiu com per Nadal i Setmana Santa.

Les cases es troben distribuïdes per diferents urbanitzacions i alguna masia aïllada i també en el petit poble que dóna nom a tot municipi. La majoria de la població és nouvinguda d'altres municipis, sobretot dels voltants de Barcelona.

Les condicions abruptes del terreny, muntanyós i amb carrers amb forts desnivells dificulta també que la gent amb problemes de mobilitat pugui passejar-hi fàcilment. Aquestes característiques dificulten que la gent es conegui i es relacioni.

Quan parlem del col·lectiu de gent gran d'Olivella, aquestes dificultats de relació s'agreugen. És per això que s'ha potenciat un espai de reunió per a aquest col·lectiu, el Casal Municipal de la Gent Gran d'Olivella. Però moltes de les activitats que s'estan fent en aquest casal són sedentàries: jocs de taula, xerrades, manualitats.. i tampoc no hi participen totes les persones grans del municipi.

Xerrada a OlivallaEl projecte SURT DE CASA pretén ampliar el nombre de persones a participar, potenciar les xarxes socials per prevenir problemes de solitud i aïllament, i alhora realitzar una activitat cultural i menys sedentària ja que totes les sortides i excursions tenen una part de visites a museus, excursions i ball, i per tant es provoca la realització d'activitats en pro de la salut. Les excursions permeten  treballar tot això, tenint aquest projecte, com a principals objectius la millora de la seva salut i la comunicació entre tota la gent gran del municipi, tot afavorint l'autoestima personal i prevenint problemes derivats de la inactivitat i l'envelliment, fent una tasca de prevenció contundent sobre la seva salut.

Amb el treball que s'està portant a terme des de ja fa uns anys s'ha aconseguit dinamitzar el col·lectiu de la gent gran a uns nivells que han permès la autoorganització per part seva de diferents excursions així com també el manteniment, tot i l'actual crisi, d'algunes sortides endegades des del propi Servei Municipal de la Gent Gran, com ara alguna dins del propi municipi, aprofitant que està ubicat en un paratge natural únic, i mitjançant la recuperació de camins antigament existents i la creació de nous que permeten unir els diversos nuclis i equipaments de tot el municipi. També, des del propi Servei, s'estan fent sortides fora del municipi, entre les que destaca la sortida feta l'any passat a Prats de Lluçanès per fer-hi una calçotada, on es va poder visitar el Santuari dels Munts a Sant Agustí de Lluçanès, dinant a Prats i finalitzant amb un ball de comiat; i la sortida a la Sala de Festes Bogart, a Calaf, on es va poder visitar primer l'Àrea de Guissona, on es va esmorzar, visitant després el Museu Eduard Camps i el centre de Guissona, fent el dinar de pre-Nadal a la Sala de Festes Bogart, amb un amè espectacle de fi d'any i ball.

En aquestes excursions hi acostumen a participar una cinquantena de persones grans dels diversos sectors del municipi d'Olivella, fet pel que des de l'Ajuntament d'Olivella es valora molt positivament aquest projecte, que permet gaudir de les excursions, un coneixement de tots es participants i el benestar de la seva salut.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat