espaiS@lut - Maig 2013

Butlletins
Maig 2013 - #25

En portada

Dia Mundial Sense Tabac - 31 de maig

Des de 1987, el 31 de maig és el dia escollit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS/WHO) com a Dia Mundial sense Tabac. Aquesta celebració pretén assenyalar els riscos per a la salut de les persones, associats al consum d'aquest producte i fomentar la implementació de polítiques orientades a la seva reducció. El consum de tabac és un dels factors de risc més importants en les principals malalties cardiovasculars i pulmonars cròniques, així com en un nombre important de càncers. Donat això podem concloure que el consum de tabac està intimament lligat amb les principals causes de mortalitat en el món. Per tant, ens trobem davant de la principal epidèmia prevenible. Malgrat això, el seu consum està molt estès arreu del món.

Aquest any el lema escollit pel Dia Mundial sense Tabac és "Prohibició total a qualsevol forma de publicitat de tabac". Ja que, tal i com indica l'OMS, l'evidència mostra que la prohibició total de la publicitat condueix a reduir el nombre de persones que s'inicien i que continuen fumant. A més, les estadístiques mostren que la prohibició de la publicitat i el patrocini del tabac és una de les formes més costo-efectives de reduir la seva demanda.

En aquest marc, els objectius específics de l'OMS per a la campanya 2013 són, per una banda, encoratjar els països a aplicar l'article 13 del Conveni Marc del Control del Tabac (CMCT), i d'altra banda, impulsar els esforços locals, nacionals i internacionals per contrarestar les accions de la indústria tabaquera per paralitzar o detenir les prohibicions totals de la publicitat, promoció i patrocini. En aquest sentit diferents països ja disposen de lleis que restringeixen la publicitat del tabac, regulen qui pot comprar i consumir productes del tabac, i on es pot fumar, però, la majoria de països encara no contemplen la prohibició total de la publicitat.

El Servei de Salut Pública de la Diputació sensible davant d'aquest problema de salut i en la línia d'aquest compromís, tradicionalment ha treballat, mitjançant eines i productes, en la prevenció d'aquest hàbit gens saludable. Des de l'oferta de tallers de prevenció del consum de tabac, dirigits principalment a alumnes de l'últim curs de primària i primer cicle de secundària, la cessió de diverses exposicions que aborden aquesta problemàtica, com també des del suport econòmic per a desenvolupar diferents projectes i activitats destinades a la prevenció del consum de tabac.

En aquesta línia, l'exposició "Municipis sense fum", dirigida tant a joves com a població adulta, va mantenir la seva itinerància en els municipis barcelonins fins al darrer any. Aquest any ha iniciat la seva itinerància la nova exposició "El tabac al descobert" que s'adreça més específicament a joves d'entre 12 i 14 anys, amb l'objectiu de prevenir l'inici del consum de tabac i reforçar la decisió de no fumar entre aquells que no ho han fet o senzillament no volen fer-ho.

Enguany, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Catalunya celebraran per primera vegada aquesta diada conjuntament, organitzant un acte el matiex dia, a les 12 del migdia a les dependències del Pati Manning, que es troba ubicat al carrer Montalegre, 7 de Barcelona.

Està previst que l'acte, després dels parlaments institucionals, compti amb una conferència en relació al consum del tabac que tenen els adolescents i joves, per acabar amb la presentació d'un nou format de l'exposició itinerant "El tabac al descobert" que es posa a l'abast de tots els municipis que vulguin treballar la prevenció del consum del tabac en població adolescent.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat