espaiS@lut - Setembre 2013

Butlletins
Setembre 2013 - #28

Espai municipal

Programa Fifty-Fifty de salut cardiovascular

Programa que es desenvoluparà a Manresa amb l'objectiu de millorar la salut de manera integral en persones adultes mitjançant la modificació dels seus hàbits, que són causa de malalties cardiovasculars.

Manresa serà una de les set ciutats de l'estat espanyol on es desenvoluparà el programa de salut cardiovascular que està promogut pel Dr. Valentí Fuster, President de la Fundació SHE. El programa està dirigit a persones de 25 a 50 anys que tinguin sobrepès, o obesitat, o siguin fumadores, o facin menys de 150 minuts d'exercici a la setmana.

A banda de Manresa, aquest programa es desenvoluparà de forma col·laborativa, junt amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i els ajuntaments dels altres sis municipis on s'implantarà: Barcelona, Cambrils (Tarragona), Guadix (Granada), Molina de Segura  (Múrcia), San Fernando de Henares (Madrid) i Villanueva de la Cañada (Madrid). Fifty-Fifty compta també amb el suport científic del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC).

Primera causa de mortalitat a Espanya i al món

El programa neix de la necessitat de combatre preventivament les malalties cardiovasculars que són en aquests moments la primera causa de la mortalitat a Espanya i al món. L'obesitat, el tabaquisme, el sedentarisme i la tensió arterial en són els principals factors de risc.

Les dades existents constaten que més del 50% de la població adulta espanyola  presenta un excés de pes; 3 de cada 10 persones entre 15 i 64 anys són fumadores,  i 4 de cada 10 tenen hàbits sedentaris.

Tot i que no sempre és possible eliminar aquests factors de risc, els especialistes consideren que sí que es poden adquirir hàbits i conductes que es poden reduir fent intervencions tant individuals com grupals, que permeten canviar l'estil de vida i condueixen  a  aconseguir millores de salut.

Basant-se en aquest tipus d'intervencions es va dissenyar i desenvolupar, per primera vegada a l'estat espanyol, un programa pilot a la ciutat de Cardona (2012) del qual es van aconseguir resultats preliminars positius. Els resultats van demostrar que, a partir d'una avaluació inicial dels participants i després de sis mesos d'intervenció, aquests havien modificat les seves rutines diàries i millorat els seus hàbits de salut.

El programa Fifty-Fifty; un estudi científic

Aquest programa de salut comunitària és un estudi científic d'intervenció amb avaluació, el que permet determinar la seva eficàcia. Es desenvolupa a través de tallers formatius i motivacionals. Tots els participants reben formació, dirigida a la promoció d'hàbits saludables, per motivar a les persones que modifiquin els seus hàbits de salut i aprenguin a controlar els factors de risc.

Entre els continguts formatius que s'imparteixen hi ha la motivació per al canvi, la gestió de l'estrès, l'alimentació saludable, la pràctica habitual d'activitat física, la cessació tabàquica i l'autocontrol de la tensió arterial. Aquesta formació s'acompanya, durant els dotze mesos següents, d'una dinàmica de grup, dirigida a promoure canvis interns, i convidar els participants a desenvolupar capacitats que els ajudin a superar-se.

Més d'un centenar de participants a Manresa  

Els participants previstos per a aquest estudi són 900 persones als set municipis escollits, de les quals entre 100 i 120 seran de Manresa, i podran, alhora, influir amb la seva experiència al seu entorn familiar i cercle d'amistats.

Aquest programa de salut comunitària anirà acompanyat d'una avaluació científica rigorosa de resultats, dels processos d'implementació i del grau de satisfacció dels participants.

La Fundació SHE  - http://fundacionshe.org/ca/

La Fundació SHE vol incidir sobre els factors de risc que afecten els nens, joves i adults, amb l'objectiu de disminuir l'impacte de les malalties cardiovasculars. Science, Health & Education; Investigació, Salut i Educació són les claus de la fundació sense ànim de lucre que neix de la iniciativa del Dr. Valentí Fuster. Basada en la investigació bàsica i clínica (Science), té l'objectiu de promoure la salut (Health) mitjançant la comunicació i l'educació (Education) a la població.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat