espaiS@lut - Estiu 2014

Butlletins
Estiu 2014 - #30

En portada

Seguretat i salubritat a les platges

Arriba l'estiu, el sol, la calor i les platges s'omplen. Aquesta massificació provoca, entre moltes altres, patologies derivades de l'exposició al sol, i accidents i ofegaments a causa d'una mala praxi del bany a les aigües marines.
És per això, que el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, com cada any, ofereix el seu suport als 25 municipis del litoral barceloní en forma d'ajuts econòmics adreçats a la millora de les condicions de la seguretat i salubritat a les platges, garantint la contractació dels serveis de salvament i socorrisme i el manteniment i lloguer de les infraestructures associades.

Enguany, la partida adreçada a aquest ajuts s'ha incrementat un 24,5% respecte l'any anterior, oferint un total de 635.000 Euros. El percentatge de cobertura de les activitats sol·licitades també s'ha incrementat d'un 23% a un 35%.

Paral·lelament, s'inicia novament la campanya de platges "Cuida les platges i cuida't tu" centrada a desenvolupar accions per a la millora de la salut de les persones a través del foment d'estils de vida saludables en l'àmbit de les platges.

Per assolir aquest objectiu s'han establert diverses actuacions que es basen principalment en proporcionar als ajuntaments de la franja costanera de la província de Barcelona material informatiu i educatiu amb la finalitat de ser distribuït entre els usuaris de les platges. Així, s'han lliurat 35.000 ventalls amb informació sobre mesures de protecció solar, un bany segur i el tractament de la picada de medusa; i 15.000 braçalets identificatius que es poden demanar en els llocs de socors, de manera gratuïta, amb la finalitat d'identificar amb un número de telèfon els infants de les platges en cas de pèrdua.

D'altra banda, també s'han distribuït, per a la seva renovació, 32 pòsters infoplatja en els llocs de socors, on es poden consultar, a partir de les 11h. del matí i a les 4h. de la tarda, la temperatura ambient, la temperatura de l'aigua, l'estat de la mar i l'índex de radiació ultraviolada, entre d'altres.

l'espai web específic de platges de la Diputació de Barcelona podeu trobar la informació dels materials esmentats i descarregar-los juntament amb altres materials com el conte i la cançó dels Pirates de la Platja, i la nova versió en vídeo d'aquests, adreçats als infants perquè coneguin de forma molt divertida els riscos que hi ha a la platja i aprenguin a minimitzar-los; el tríptic de consells generals i el tríptic d'informació sobre les meduses. A més a més, en aquest espai podeu trobar tota una sèrie de recomanacions adreçades als tres elements diferenciats que ens trobem a les platges: el sol, el mar i la sorra; per tal de conèixer-ne les virtuts, però també com fer-ne un bon ús per evitar riscos per a la nostra salut.

Des d'aquest web també podeu consultar la informació dels equipaments de les vostres platges preferides de la província de Barcelona (llocs de socors, dutxes, wc, abalisament, canals, torres i cadires de vigilància...), dels accessos a les platges amb transport públic i privat, de la disponibilitat de cadira amfíbia adreçada a facilitar el bany de les persones amb mobilitat reduïda, de la possibilitat o no de presència de gossos a les platges, així com consultar si les platges disposen d'algun tipus de distintiu de la qualitat o guardó.

D'altra banda, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona està participant en un grup de treball organitzat per la Direcció General de Protecció Civil del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de crear una Ordre sobre mesures de seguretat a les platges a Catalunya. En aquest sentit, des del web de Protecció Civil podeu trobar consells de seguretat a la platja, consultar l'estat de les platges quant a condicions de bany i la presència de meduses i consultar les mesures mínimes recomanades de seguretat a les platges.

Finalment, informar-vos que la Generalitat de Catalunya té com a objectiu posar en funcionament per aquest estiu una aplicació per a smartphones, per tal d'informar de l'estat de la platja, avisos d'episodis naturals, prediccions (meteorològiques, marítimes...), característiques de les platges, equipaments (guinguetes, dutxes...) i serveis de les platges.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat