espaiS@lut - Novembre 2014

Butlletins
Novembre 2014 - #33

El Servei de Salut Pública informa

Presentació de l'informe de salut 2013

El conseller de Salut va presentar el passat dia 23 d'octubre l'informe de salut 2013, davant la Comissió de Salut del Parlament. Durant la compareixença el conseller de Salut va emmarcar totes les actuacions dins del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015,  l'instrument del Govern per encarar el repte de millorar la salut de la població. Aquest informe és d'interès per a tots aquells professionals que treballem en l'àmbit de la Salut Pública.

El conseller va subratllar que el repte de les polítiques de Salut del Govern és "aconseguir que els ciutadans visquin més anys i que aquesta esperança de vida sigui en bona salut".

Pel que fa a l'esperança de vida, l'any 2012 era de 79,8 anys per als homes i de 85,4 entre les dones, seguint la tendència a l'augment moderat d'anys anteriors. Aquests valors estan lleugerament per sobre de la mitjana espanyola i són superiors a l'europea.

Pel que fa a l'esperança de vida en bona salut, el 2012 era de 65,7 anys per als homes i de 66,2 per les dones, la qual cosa representa el 82,3% i el 77,5% respectivament de l'expectativa de vida de cada sexe. El 38,6% de la població general pateix algun problema de salut crònic (el 35,4% dels homes i el 41,7% de les dones). El percentatge de població que pateix algun trastorn crònic augmenta a mesura que els grups són de més edat, i és superior en dones en tots els grups d'edat, llevat del grup de 0 a 14 anys. Els trastorns crònics més freqüents en la població adulta són les malalties de l'aparell locomotor, les malalties de l'aparell circulatori, la migranya, la depressió o l'ansietat i les al·lèrgies cròniques.  

Pel que fa a la distribució dels hàbits i estils de vida de la població, l'Informe de Salut 2013 mostra que el 68,6% de la població (15-69 anys) realitza activitat física saludable mentre que un 20,3% es considera sedentària. Pel que fa al consum de tabac i consum de risc d'alcohol, la taxa es situa en el 26,5% i el 3,9% respectivament.

En general la població fa una valoració positiva del seu estat de salut. L'any 2013, 8 de cada 10 persones tenien una percepció de la seva salut com excel·lent, molt bona o bona. La valoració que es fa del sistema de salut i l'atenció rebuda també és molt positiva.

El Director General de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, va fer repàs de l'evolució descendent de la mortalitat a Catalunya els darrers 30 anys i va explicar les causes de mort prematura entre els homes (tumor maligne de pulmó, malalties isquèmiques del cor, suïcidis, accidents de trànsit i resta de malalties del cor) i entre les dones (tumor maligne de mama, tumor maligne de pulmó, resta de malalties del cor, suïcidis i tumor maligne de budell gros).

Entre els indicadors sobre els què cal continuar treballant per assolir els objectius del Pla de Salut, cal destacar la mortalitat per suïcidi, el sedentarisme i els nivells de consum de fruites i verdures, entre els relacionats amb els hàbits i estils de vida.

Finalment, tant el conseller com el Director General van destacar la importància del PINSAP, com a instrument estratègic que compromet a totes les accions de Govern en la millora de la salut de la població.

 Enllaç a l'Informe de salut 2013.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat