espaiS@lut - Novembre 2014

Butlletins
Novembre 2014 - #33

El Servei de Salut Pública informa

Projecte europeu per promoure la mobilitat activa

El CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) participa al projecte PASTA (Physical Activity through Sustainable Transport Approaches), un projecte europeu que pretén estudiar com són els patrons de mobilitat de la població a les ciutats i el seu impacte en la salut. L'estudi es farà en 7 ciutats europees (Anvers, Barcelona, Orebro -Suècia-, Londres, Roma, Viena i Zúrich).

S'entén com a mobilitat activa el caminar o anar en bicicleta, com a forma específica de desplaçament o en combinació amb el transport públic.

Per celebrar la posada en marxa d'aquest projecte, finançat per la Comissió Europea, ahir va tenir lloc un taller en el què van participar representants del Servei de Salut Pública i de la Gerència d'Esports de la Diputació de Barcelona.

Imatge Centre de recerca en epidemiologia ambientalEl Dr. David Rojas, investigador del CREAL, va remarcar que "aquest estudi està encaminat a identificar els factors que afavoreixen o dificulten la mobilitat a les ciutats (en aquest cas concret, Barcelona) ja que seran estudiats els moviments de tots els usuaris ja siguin en cotxe, moto, transport públic, bicicleta i fins i tot els vianants". L'objectiu final de PASTA és ajudar a dissenyar ciutats més saludables i segures.

Al llarg de la Jornada també es van exposar experiències de Vancuver, Copenhagen i de la mateixa ciutat de Barcelona. Totes elles van girar en torn a la relació entre el disseny de les ciutats i la forma en què les persones es desplacen. Concretament en l'ús de la bicicleta i els desplaçaments a peu per a les activitats quotidianes.

Imatge gent amb bicicletaUn element clau de l'estudi serà el seguiment, mitjançant enquestes online, de 2.000 voluntaris de Barcelona durant 2 anys. Han de ser persones que visquin, estudiïn o treballin a la ciutat. "Estudiarem quins són els factors que determinen l'ús de diferents mitjans de transport, quines rutes i a quins factors ambientals s'exposen les persones (contaminació de l'aire, accidents de trànsit i activitat física)" va afirmar el Dr. Mark Nieuwenhuijsen, coordinador del projecte i investigador del CREAL. Tot aquell que vulgui participar ha de registrar-se a http://survey.pastaproject.eu/.

A més, s'estudiarà de forma més detallada una part dels voluntaris, mesurant amb monitors individuals les rutes, la intensitat d'activitat física (amb acceleròmetres, GPS i smartphones) així com els nivells de contaminació de l'aire als quals estan exposats i si han patit algun accident de trànsit.

PASTA reforçarà de ben segur l'evidència científica existent de què caminar i anar en bicicleta com a forma prioritària de desplaçar-se per les nostres ciutats i pobles, té un impacte positiu sobre la salut de la població.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat