Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2022 - #121

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de l’Alimentació
16 d’octubre de 2022

© FAO

© FAO

Des de 1979, cada 16 d’octubre es commemora el Dia Mundial de l’Alimentació, una iniciativa promoguda per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) amb l’objectiu de disminuir la fam en el món, propòsit que també busca l’Agenda 2030 amb la seva meta “Fam zero”.

El Dia Mundial de l’Alimentació d’aquest 2022 es celebra en un any amb nombrosos desafiaments planetaris inclosa la pandèmia en curs, els conflictes, el canvi climàtic, la pujada de preus i les tensions internacionals. Amb el lema “No dejar a nadie atrás”, aquest any l’Organització posa de relleu que tres anys després de la pandèmia la fam segueix augmentant. En els últims dos anys el nombre de persones afectades per la inseguretat alimentària al món ha passat de 135 a 193 milions i és probable que segueixi en ascens.

L’inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna ha tingut conseqüències directes en la seguretat alimentària mundial. Aquests dos països es troben entre els productors clau de cereals bàsics i llavors oleaginoses del món. Ambdós són països exportadors nets de productes agrícoles i són els principals proveïdors d’aliments bàsics i fertilitzants per als mercats mundials. L’exacerbació dels preus dels aliments com a resultat d’aquesta guerra ha afectat seriosament els països que importaven més del 30% dels cereals de Rússia i Ucraïna, degut a costos d’importació significativament més alts.

Si els preus dels fertilitzants continuen en augment la crisi actual podria afectar la campanya de sembra de molts altres cultius alimentaris, especialment l’arròs, fet que afectaria a milers de milions de persones de l’Àsia i l’Àfrica subsahariana.

La FAO anima als governs a treballar en diversos fronts al mateix temps, des de promoure la feina i els serveis rurals decents, garantir la protecció social, posar fi al treball infantil i donar suport a la producció local d’aliments per a les poblacions vulnerables en països que pateixen crisis alimentàries, al mateix temps que es fomenta la igualtat de gènere i es recolzen els pobles indígenes rurals, que son els que custodien gran part de la biodiversitat del planeta Terra.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Alimentació la FAO posa a disposició dels governs, el sector privat, els particulars i altres sectors tot un repertori d’eines de comunicació per a que facin promoció d’aquesta celebració en els seus àmbits d’actuació.

En les línies de la promoció de l’alimentació saludable i de la seguretat alimentària, la Diputació de Barcelona hi contribueix tot oferint als municipis un seguit de recursos tècnics, econòmics, materials i educatius.

Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania en l'adopció d'actituds positives envers una alimentació saludable, sostenible i que fomenti la reducció del malbaratament, l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació ofereix recursos i activitats adreçades a infants, adolescents i població general.

D’altra banda, també vetlla pel manteniment de la seguretat alimentària en tots els municipis de la província oferint-los suport tècnic i/o suport econòmic per a la vigilància i control dels establiments alimentaris de competència municipal, que són els de comerç minorista i de restauració. També posa a la seva disposició un ventall d’eines, recursos i documentació d’aquest àmbit. En són exemples la participació al Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària i el recull de normativa de seguretat alimentària.

HASHTAG: #DíaMundialdelaAlimentación2022

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #121 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS