Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2022 - #121

Espai municipal

Projecte de salut mental i benestar emocional a Castellbisbal

© Ajuntament de Castellbisbal

© Ajuntament de Castellbisbal

L’any 2020, a Castellbisbal es va aprovar el Pla Local de Salut (PLS), eina de planificació de l’actuació municipal en matèria de salut que va comptar amb el suport de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social. L’inici de la implementació es va veure afectada per la COVID-19, que va obligar a replantejar algunes de les línies d’acció prioritàries, entre elles, destaca la línia d’acció adreçada a la salut mental i el benestar emocional, un aspecte que s’ha vist greument afectat per la situació derivada de la pandèmia.

Tot i que el PLS ja comptava amb una diagnosi global de salut, la nova situació va requerir d’una anàlisi més profunda sobre quina és la situació de la salut mental i el benestar emocional a Castellbisbal, i per això, es va impulsar una nova diagnosi d’aquests ítems a partir d’una metodologia mixta (quantitativa i qualitativa) que va oferir una aproximació més robusta a l’estat de la qüestió a Castellbisbal.

Com es podia preveure, veient la situació general, a partir de l’escala de Warwick-Edimburgo que permet conèixer el nivell de benestar preguntant sobre la presència de determinats pensaments i sentiments en les persones, es va observar una disminució d’un punt en la població de més de 15 anys, que indicava que el benestar emocional havia empitjorat lleugerament (valor obtingut 24.9 punts). Com a ítems a tenir en compte es va trobar que les dones presenten un benestar emocional significativament pitjor que els homes (23.6 vs 26) i que el benestar emocional millora amb l’edat, ja que el grup més jove és el que sent menys sentiments positius, així com que la població amb una posició social mitja-alta presenta un millor benestar emocional que la població amb posició mitja-baixa.

A partir de tot aquest procés participatiu, els principals problemes detectats van ser els associats amb trastorns de conducta alimentària (consum de substàncies, amb especial incidència en el consum d’alcohol en festes), ús de pantalles, sensació d’ansietat i angoixa, depressió i ideacions autolítiques, sent els principals factors de risc la manca de suport social, la discriminació per motiu de gènere, orientació sexual o condició física, l’assetjament i els maltractaments, i la situació derivada de la COVID-19. Així mateix, també es va avaluar l’estigma en salut mental.

A partir de tota aquesta diagnosi, s’ha elaborat una línia de treball adreçada a diferents col·lectius i diferents etapes de la vida.

La planificació que s’ha dissenyat és la següent:

  • Promoció del benestar emocional i la salut mental, dins de les jornades de la Gent Gran any 2021 i 2022, amb el projecte “Que bé que estem”, on s’han realitzat activitats de ioga, taitxí, artteràpia i risoteràpia (any 2021) i pel 2022, un taller de cuina per tractar els aliments que influeixen positivament en el nostre benestar, i espais per a la creació teatral i d’expressió per transitar les emocions a través del moviment corporal. També dins del Dia Mundial de la Salut, 2021, es van fer tallers de musicoteràpia, txi-kung, ioga i un taller jove de benestar emocional. L’objectiu era fer un tastet de diferents eines i recursos que poden millorar el nostre benestar. També s'ha incorporat un taller de benestar emocional per a nens i nenes a través de l’alimentació, en un ambient tant lúdic com és la Festa Major d’Estiu.
  • Incorporació de la marxa nòrdica, com a eina de cohesió social i de creació de xarxa.
  • Juntament amb el CAP i la referent municipal de Benestar emocional, s’ha treballat l’ansietat, l'estrès i la qualitat de vida, en un moment tan complex en la vida com és el dol, fent incidència en el dol parental.
  • Promoció de l’autocura i l’autoestima a través de tallers com “laboratori d’un cos sincer”, o els tallers de sòl pelvià, i la sexualitat sana.
  • En col·laboració amb el departament d’educació, s’ha treballat la prevenció de les relacions abusives.
  • Treball sobre els trastorns de conducta alimentària, amb activitats adreçades a les famílies, en l’àmbit educatiu i professional.
  • En la mateixa línia que l’anterior, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi, s’ha treballat amb famílies i professionals.
  • Les properes accions previstes, són uns tallers de primers auxilis psicològics, per treballar tant la resposta emocional en situacions crítiques, com la resiliència o la superació d’una situació crítica.

I juntament amb Benestar Social, i amb la col·laboració de PDS i la Diputació de Barcelona, s'està elaborant el IV Pla de Prevenció de Consums i Conductes Addictives, que es presentarà en una jornada que ens permetrà reflexionar sobre el consum de substàncies, amb l’obra de teatre “Camp de Maduixes”.

Amb totes aquestes activitats, i les que s’estan planificant pel 2023, com la implementació de la Prescripció Social o les accions del Pla de Prevenció de Consum entre altres, l’objectiu és visibilitzar la importància del benestar emocional i la salut mental, facilitant recursos on cadascú pugui trobar el seu espai. 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #121 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS