Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2022 - #121

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de la Salut Mental
10 Octubre de 2022

© WFMH

© WFMH

“Fes de la salut mental i el benestar per a tothom una prioritat mundial”

Aquest és lema de la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) en que es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental 2022 a nivell internacional i la Diputació de Barcelona, com cada any, s’hi adhereix amb l’objectiu comú de fer del món un lloc millor.

És veritat que en aquests moments el treball enfocat en el benestar emocional i la salut mental de la població gaudeix d’un focus d’atenció molt més important que temps enrere, però això no vol dir ni de bon tros que la feina ja estigui feta, ans el contrari, hem de continuar invertint en dirigir les nostres accions cap a una millora del benestar emocional i de la salut mental de la ciutadania.

Per aconseguir-ho, és clau que l’educació emocional s’incorpori ja en edats ben primerenques, infància i adolescència, perquè aquest és un factor protector per a prevenir certs malestars i trastorns mentals, donat que són una causa important de patiment que sovint es passa per alt i que interfereix en la salut i l’educació, ja en aquestes edats. El fet d’actuar en aquestes etapes, pot ajudar a gaudir d’una major autoestima i més seguretat personal.

En aquesta línia, el lema d’enguany de la Confederación Salud Mental España és “Fes un like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar” amb la voluntat d’involucrar a tota la ciutadania (famílies, infants, adolescents, comunitats educatives...) en la cura i protecció de la salut mental des de la primera infància.

Així doncs, l’objectiu prioritari en les nostres accions s’hauria d’encaminar cap a fomentar un millor benestar emocional en aquestes primeres etapes per arribar a l’adultesa amb més confiança i millors expectatives, focalitzant les eines per a un major autoconeixement: des de donar a conèixer què són i per a que serveixen les emocions; a com tolerar la frustració i acceptar un no per resposta; a identificar i gestionar les angoixes i pors sobre el futur; fins a com poder fer front a situacions de pressió de grup davant el consum de substàncies i l’assetjament entre d’altres.

L'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, conscient de la importància de tenir cura del benestar emocional de la població, suma esforços en aquesta línia donant suport als municipis ja sigui mitjançant suport econòmic per a totes aquelles accions enfocades a promoure hàbits i estils de vida saludables, i en concret les centrades en temes de salut mental i benestar emocional, així com també suport tècnic mitjançant l’oferta de tallers educatius per a municipis menors de 20.000 habitants i amb material divulgatiu.

També al Pla d’acció per a les polítiques locals d’infància i adolescència de l’Àrea, aprovat el 2022, es recullen diversos recursos de suport a les accions locals d’atenció al benestar emocional d’infants i adolescents.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #121 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS