Butlletí EspaiS@lut
Febrer de 2023 - #125

Espai municipal

L’Ajuntament de Manresa engega la campanya Emmiralla’t 

© Ajuntament de Manresa

© Ajuntament de Manresa

Amb el lema “El més important és com et mires”, l’Ajuntament de Manresa ha engegat la campanya Emmiralla’t. L’objectiu de la iniciativa és posar el focus sobre la influència que exerceix la pressió estètica, intensificada per les xarxes socials, i donar visibilitat a una de les conseqüències més negatives, (els trastorns de la conducta alimentària), que, a Catalunya, s’han arribat a duplicar entre les adolescents després del confinament.

 

La campanya consisteix en l’organització de diverses activitats fins al mes de juny, adreçades principalment a joves i adolescents, però també a famílies i professionals, com ara obres de teatre, xerrades, tallers i punts d’informació i conscienciació als instituts i les universitats de Manresa. La campanya es reforça amb cartells que es penjaran en diferents plafons municipals de la ciutat, així com a les xarxes socials de l’Ajuntament. 

La iniciativa va adreçada principalment a persones adolescents i joves, ja que representen el conjunt de població en què més freqüentment s’inicien els trastorns de la conducta alimentària.

També es dirigeix a famílies i a professionals que treballen amb persones joves, que actuen com a agents preventius tant per la seva tasca essencial en l’acompanyament emocional com en la detecció precoç dels principals senyals d’alerta dels trastorns de la conducta alimentària. Entre ells, la pèrdua de pes en poc temps i d’origen desconegut, el manteniment d’una dieta persistent encara que la persona estigui molt prima, la preocupació extrema per la figura, la dieta i el pes, o la generació de comentaris despectius sobre el propi cos.

D’aquesta manera es pretén:

  • Conscienciar a  tota la població de la pressió estètica, és a dir, la pressió social imposada per tal de complir uns cànons de bellesa normatius. 
  • Fer visible que aquesta pressió estètica existeix a tots els nivells i que té una especial incidència a les xarxes socials.
  • Reconèixer els principals senyals d’alerta que poden indicar que una persona està desenvolupant un trastorn de la conducta alimentària.
  • Difondre els diversos recursos existents a la ciutat per a l’acompanyament emocional de les persones joves i per la detecció i el tractament en els casos que es desenvolupin trastorns de la conducta alimentària.
  • Reforçar l’estil de vida saludable i la preservació de la salut emocional com a elements principals per prevenir malestars i angoixes severes que, en ocasions, poden derivar en problemàtiques més complexes.   

Per tal de donar unitat a la campanya i generar interès en el missatge, s’ha creat una imatge per englobar totes les activitats, on es poden veure diferents persones joves que mantenen una actitud de confiança i apoderament mentre s’estan mirant al mirall. Aquestes imatges es penjaran durant el segon trimestre del curs escolar a les xarxes socials municipals i també s’han realitzat cartells que es col·locaran a diversos plafons de l’Ajuntament repartits per la ciutat.
La proposta és que aquesta campanya segueixi de cara al tercer trimestre del curs, amb la voluntat que siguin les persones joves de la ciutat les que la protagonitzin, de manera que es facin fotografies i les pengin a les xarxes socials amb missatges positius i etiquetades amb #Emmirallat i #ElMésImportantÉsComEtMires

Activitats que s'han dut a terme el primer trimestre del curs 22/23

  • Xerrada per famílies “el meu fill/a s’agrada? prevenim l’anorèxia i la bulímia des de casa”
  • Intervencions a l’Espai Èmfasi d’assessorament emocional de les persones joves de la comarca del Bages.

Activitats previstes pel segon trimestre del curs 22/23 (Gener – Març 2023)

  • Obra de teatre “Nua. Radiografia d’un trastorn”. Un espectacle contundent que parla dels trastorns de la conducta alimentària. L’Ajuntament ha programat funcions matinals destinades a alumnes de 1r batxillerat i 1r de CFGM.
  • Taller d’autoestima corporal i fotografia femení. Es debatrà sobre la pressió estètica, i es treballarà mitjançant un mapatge corporal, retrat creatiu i altres propostes per donar un nou enfocament a l'autoimatge.
  • L’OFI Jove als patis s’emmiralla.  Es realitza als centres de secundària de Manresa es reflexionarà sobre l’autoestima i es cultivarà una mirada positiva cap al propi cos i cap al de tots els cossos i persones.
  • L’OFI Jove al campus s’emmiralla. Es presentarà l'Espai Èmfasi a l'alumnat universitari i es realitzaran dinàmiques entorn a l'autoestima i  la mirada positiva cap el propi cos. 
  • Taller d’autoestima corporal i fotografia masculí. Es debatrà sobre la pressió estètica, i es treballarà mitjançant un mapatge corporal, retrat creatiu i altres propostes per donar un nou enfocament a l'autoimatge.
  • Taller miralls. Taller d’empoderament per a joves LGTBI+. A càrrec de Sida Studi.

Altres activitats previstes pel tercer trimestre del curs 22/23 (Abril – Juny 2023)

  • Creació de la maleta  Emmiralla’t amb diversos recursos  adreçada a professionals que volen treballar la pressió estètica amb persones joves.
  • Emmiralla’t al Pius. Prova pilot amb alumnat de 3r d’ESO, on reflexionaran amb professionals sobre la pressió estètica i proposaran frases i material audiovisual que, a posteriori, es pretén penjar a les xarxes socials
  • Xerrada per a famílies sobre la pressió estètica. Per tal de donar eines a les famílies per tal de poder detectar i acompanyar als adolescents i joves en aspectes relacionats amb la pressió estètica i adquirir eines per gestionar-los.

Tota la informació de la campanya es pot consultar a un apartat web específic de l’Oficina Jove del Bages.

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #125 - Febrer de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS