Butlletí EspaiS@lut
Abril 2024 - #138

El Servei de Salut Pública informa

Eines per incorporar la perspectiva de la salut en les actuacions municipals: L’eina WHO-5 Índex de Benestar

© Ajuntament de Viladecans

© Ajuntament de Viladecans

L’OMS defineix el benestar com a un estat positiu que viuen els individus i les societats. Semblant a la salut, és un recurs per a la vida quotidiana i està determinat per les condicions socials, econòmiques i ambientals.

L’eina WHO-5 Índex de benestar és una de les 80 eines publicades al cercador web d’Eines per incorporar la perspectiva de la salut en les actuacions municipals de la Diputació de Barcelona. Es basa en un qüestionari senzill, dissenyat per mesurar el nivell de benestar mental subjectiu durant les dues últimes setmanes. Consta de 5 ítems amb preguntes no invasives, cadascun amb  6 possibles respostes qualitatives. A major benestar emocional, s’obté una millor puntuació. Es tracta d’una eina àmpliament validada que ha donat resultats de confiança en diversos casos. 

Prova pilot de l’eina a Viladecans

L’any 2023 es va realitzar una prova pilot amb l’eina WHO-5 a Viladecans, en el marc del Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” impulsat per la Diputació de Barcelona. L’objectiu va ser mesurar quins efectes tenen sobre el benestar emocional dels usuaris algunes de les activitats que es porten a terme a l’Espai Emocional. És un equipament municipal d'acollida emocional ubicat al casal de barri de la Unión, i que ha començat recentment la seva activitat. En aquest equipament es fan activitats, tallers, grups i trobades amb veïns i veïnes de més de 16 anys. L’objectiu principal consisteix en la millora del benestar i la qualitat de vida emocional dels usuaris.

Es van preparar qüestionaris en els 3 idiomes majoritaris dels participants als cursos (català, castellà i àrab), que trobareu disponibles a l’espai web de les eines, perquè fossin accessibles a la població d'estudi. En aquest cas no es van identificar les persones que l’omplien, però hi ha l’opció d’establir una codificació per tal de garantir l’anonimat de qui contesta però que identifiqui aspectes clau per a l’anàlisi, com ara el curs, el grup, el gènere, el grup d’edat, l’origen,... i permeti la traçabilitat a l’hora d’analitzar les respostes dels qüestionaris previs i posteriors a cada curs.

El qüestionari es va validar amb participants d’alguns cursos d’estiu previs a l’inici de la prova (per comprovar si s’entenia i es podia contestar) i es va començar a administrar a la tardor, al començament dels cursos, i de nou al finalitzar-los. A continuació es va fer el buidat de les respostes i l’anàlisi dels resultats.

L’aplicació de l’eina WHO-5 ha permès fer una avaluació ràpida i senzilla de l’impacte de les activitats organitzades per l’Espai emocional en el benestar emocional de les persones participants, recollint la percepció del propi estat emocional abans i després de la participació a les activitats. 

Ha estat una experiència ben valorada per l’Ajuntament de Viladecans que ha servit per posar a prova una de les eines del recull.
 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #138 - Abril 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS