Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2024 - #141

El Servei de Salut Pública informa

Defuncions per ofegaments a l'aigua a la demarcació de Barcelona

© Zivica Kerkez / Shutterstock.com

© Zivica Kerkez / Shutterstock.com

El 25 de juliol es commemora el Dia Mundial de Prevenció dels Ofegaments, un esdeveniment promogut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i que té l’objectiu de conscienciar a la població sobre el risc d’ofegament i com prevenir-lo.

Enllaç a la infografiaL’arribada del bon temps afavoreix el bany en piscines, en platges i en altres aigües naturals. Tot i que és una activitat saludable, divertida i agradable, pot comportar alguns riscos, com els ofegaments, que representen un important problema de salut pública.

L’any 2022 es van produir 30 defuncions (76,7% en homes i 23,3% en dones) per ofegament en aigües naturals i piscines entre els residents de la demarcació de Barcelona. El 63% d’aquestes defuncions van ser en persones de 60 anys o més i el 7% en menors de 20 anys. El 70% dels ofegaments es van produir en el període estiuenc (de juny a setembre). Tot i que el número de defuncions per ofegaments ha disminuït en l’últim període, es tracta d’una xifra preocupant que va situar a Catalunya com la quarta comunitat autònoma amb més morts per ofegaments, acumulant un total de 40 defuncions; de les quals un 75% es van produir en persones residents a la demarcació de Barcelona.

 

Font: Registre de mortalitat de l’INE. Elaboració pròpia.


Per tal de fer front a aquestes xifres l’Organització Mundial de la Salut proposa impulsar diferents accions, entre les quals destaquen les orientades a reforçar la consciència social sobre la importància dels ofegaments i de la seva prevenció i la col·laboració intersectorial per salvar vides. Paral·lelament, des de les administracions s’insisteix en la importància de seguir les recomanacions per a gaudir d’un bany segur i saludable com nedar en companyia d’altres persones, banyar-se en presència de socorristes, supervisar el bany dels infants o no banyar-se si hi ha bandera vermella a la platja, entre d’altres.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #141 - Estiu 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS