Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2015 - #41
Ir arriba

En portada

 

La salut del viatger

 
 

 

Si bé a finals del segle XX el comportament de les vacances dels catalans suposava quasi un 70% anar a segones residències, 10 anys després s'ha modificat aquest percentatge i cada vegada més es viatja a destinacions d'arreu del món.

Des de la visió de salut pública el viatjar a aquestes destinacions fa que sigui important que a l'hora de planificar un viatge, recollim tota la informació sanitària pel que fa al país de destí, ja que molts cops caldrà una vacunació prèvia o un tractament quimioprofilàctic - com el cas de la malària -, i això cal preparar-ho amb temps.

 
Ir arriba

Espai municipal

L'espai de debat educatiu de Begues crea l'arbre de l'afectivitat i l'autoritat

L'Espai de Debat Educatiu (EDE) es va crear l'any 2010, en el marc del Projecte Educatiu de Begues, amb l'objectiu d'evidenciar que les dificultats educatives són col·lectives i molt determinades pels canvis socials i la diversitat d'enfocaments. 

Crèdit de síntesi a La Llagosta sobre "La salut: prevenció i cura"

Crèdit de síntesi que es desenvolupa a 2n d'ESO de l'escola Balmes de La Llagosta des de fa 12 anys.

2a edició “Veure abans de beure. Tu decideixes”

Durant aquest any 2015 Begues continua amb aquesta campanya de prevenció del consum abusiu d'alcohol, que l'any passat va néixer amb molta força.

Campanya d'estiu “Planta cara a la calor 2015”

Taller que es va organitzar a Ripollet  el passat 16 de juny, al Mercat Municipal. Amb una duració de 3 hores i mitja es van atendre unes 190 persones.

Ir arriba

El Servei de Salut Pública informa

Visitades un total de 97 instal·lacions amb piscines, de 49 ajuntaments

Des del Servei de Salut Pública de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona s'ofereix suport tècnic als municipis per a la realització de la inspecció higiènic sanitària de piscines d'ús públic (piscines de poliesportius, cases de colònies, cases de turisme rural, urbanitzacions, càmpings, hotels, etc.).

Vigilància i control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya

La Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya, coordinada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, de la qual el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona en forma part, va publicar el passat mes de maig el Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya.

Tallers Disfruita-la

Al voltant de 1.000 nens i nenes, de 3 a 7 anys, d'11 escoles de l'Anoia i d'Osona han participat al llarg de la darrera primavera en la campanya Disfruita-la, que organitza el Servei de Salut Pública de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Unió de Pagesos de Catalunya.

Malalties cardiovasculars i diabetis: polítiques per a una millor salut i qualitat de l’atenció

Estudi que acaba de publicar l'OCDE i que examina la capacitat dels països per prevenir, controlar i tractar les malalties cardiovasculars (MCV) i la diabetis.

Formació en seguretat alimentària

Durant el primer semestre d'enguany el Servei de Salut Pública ha realitzat 12 activitats formatives en matèria de seguretat alimentària a 11 municipis de la província, amb més de 300 assistents.

Atrapa el tigre. Un projecte de ciència ciutadana

Projecte de participació ciutadana amb l'objectiu de generar un sistema d'alerta i detecció i recopilar dades per a l'estudi, seguiment i control del mosquit tigre amb la col·laboració ciutadana.

Tallers "Cuina sense pares"

Durant el mes de juliol s'han realitzat 12 tallers "Cuina sense pares" amb el suport del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.

Ir arriba

Agenda

Exposicions del Servei de Salut Pública

Exposicions itinerants que es posen a l'abast dels municipis, com un recurs per fomentar estils de vida saludables.

Nutrició impuls vital

Una exposició que dóna a conèixer els conceptes fonamentals en matèria d'alimentació i nutrició, així com d'hàbits saludables, que qualsevol persona ha de portar a la pràctica per tenir una salut i una qualitat de vida millors. Es podrà visitar fins el 29 de maig de 2016 a la seu del Museu Blau (Barcelona).

5a edició del Saló Barcelona Degusta

Es celebrarà del 24 al 27 de setembre de 2015 al Recinte Montjuïc de Barcelona, aquest any amb la denominació de 5è Festival gastronòmic popular. Aquest esdeveniment està organitzat pels responsables del Saló Alimentària.

XIX edició del curs "L'atenció específica a l'adolescència"

Curs organitzat pel Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat i l'Associació de planificació familiar de Catalunya i Balears. Tindrà lloc a Barcelona entre el 19 i el 30 d'octubre de 2015.

4t Congrés Internacional de ciutat i salut

Trobada que fomenta l'Agència de Salut Pública de Barcelona i que es realitzarà al CosmoCaixa els dies 5 i 6 de novembre, amb el suport de la Fundació "la Caixa".

S'ha ampliat el termini de presentació de comunicacions fins el 31 de juliol

Fall campus, Bloomberg School of Public Health Barcelona 2015

La Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ofereix cada tardor el seu Fall Campus a la ciutat de Barcelona, amb la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra.

Ir arriba

Novetats jurídiques

Resolución de 24 de marzo de 2015, de la Presidencia de la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición, por la que se conceden los VIII Premios Estrategia NAOS, edición 2014.

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Text refós de l'Ordenança d'us de les platges de Vilanova i la Geltrú.

Ajuntament de Tordera

Ordenança reguladora del procediment d'inspecció de control sanitari a realitzar en establiments, instal·lacions, productes i serveis en l'àmbit competencial de l'Ajuntament de Tordera.

Ir arriba

Recursos recomanats

App per desinfectar correctament les verdures crues

Una aplicació desenvolupada per un veterinari de Cadis, calcula la dosi adequada d'hipoclorit alimentari per desinfectar verdures crues.

App de les platges de Catalunya

La Generalitat de Catalunya posa a disposició dels usuaris de les platges una nova aplicació que difon tota la informació d'interès sobre prop de 300 platges catalanes.

Menjar segur a l'aire lliure. Els bacteris també se'n van de pícnic

Les altes temperatures multipliquen les nostres activitats a l'aire lliure: barbacoes, pícnics, graellades etc., però també afavoreixen el creixement dels bacteris en els aliments. A l'estiu, més que mai, és imprescindible seguir uns senzills consells perquè els teus aliments siguin segurs.

Document: Guia para el diseño del programa de autocontrol de las piscinas de uso público de la Comunidad de Madrid

Publicat per la Comunitat de Madrid amb la intenció d'aportar un document de fàcil consulta, que serveixi com a referència per a l'elaboració i posada en marxa del programa d'Autocontrol de les piscines d'ús públic.

Article: Tendencia en el consumo de alimentos de estudiantes universitarios

Alexia De Piero Belmonte y otros. Nutrición hospitalaria, Vol. 31, nº 4 (2015) 1824-1831.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS